Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

PILLERINPYÖRITTÄJÄN KYLÄ JA REKISTERIT

 

Suomessa 430 000 ihmistä syö masennuslääkkeitä tänä päivänä. Enemmän kuin 100 000 syö näitä lääkkeitä jatkuvasti, siis vuosikymmenestä toiseen. Se että masennuslääkkeet korjaisivat serotoniinin puutetta aivoissa näyttää olevan vain lääketehtaiden markkinointikikka. Voidaan osoittaa, että ihmisen serotoniinipitoisuutta voidaan laskea ja tämä muutos ei johda masennukseen. (Kopakkala 2014.)

Alla oleva tutkimus tuo esiin, että tavallisella väestöllä on usein puutteetta välttämättömien vitamiinien, mineraalien ja Omega3-rasvahappojen saannissa ja erityisesti näiden saanti on riittämätön niiden potilaiden kohdalla, jotka kärsivät mielenterveyden häiriöistä. Hoitotyössä tietoisuus ravitsemuksen tärkeydestä tässä konteksissa on riittämätön. Johtopäätöksenä peräänkuulutetaan että tärkeää on tutkia miksi terveydenhoitoalan koulutus ja alan työntekijät eivät keskity ravitsemusterapiaan psykiatrisessa hoidossa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suomessa syödään mielialalääkkeitä enemmän kuin muissa Pohjoismaissa, väestöön suhteutettuna. Näitä syövätkin kokevat, että kyseisiä lääkkeitä tyrkytetään hoidoksi mitä ihmeellisimpiin vaivoihin. (IL 2014 b.)

 

* Miksi ravintohoitoa ei ”tyrkytetä” hoidoksi mitä ihmeellisimpiin vaivoihin ja oireisiin? 

 

* Voisi kuvitella, että esimerkiksi jonkinlaiset perustiedot niin sairaanhoitaja kuin lääkärikin esimerkiksi aiheesta

   peruna tietää ja miten solaniini (= luontainen haitta-aine) erityisesti näkyy perunassa?

 

Suolistosairauksien asiantuntija, FM Kirsti Rikala tuo esiin, että peruna ei ole edes syötäväksi kelpaavaa sen kuuluessa myrkkykasviheimoon ja joka laiskistaa suolen. Perunan tilalle tulisi ottaa esimerkiksi maa-artisokka tai porkkana. (Rikala 2005.) Perunoiden ja tomaattien vihreää osaa ei saa syödä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva lehdestä Marena Tiaskorpi-Mattila

Lähde:  Duodecim 2011;127:1385-91, Myrkylliset kasvit. Kalle Hoppu, Harriet Mustonen ja Tiina Pohjalainen. Teema: Kesänumero 2011.

 

Maa-artisokka, kuten myös esimerkiksi sipuli, parsa ja banaani sisältävät prebiootti inuliinia, joka edistää yhden tai useamman maitohappobakteerin kasvua suolistossa (Inuliini 2013; Prebiooti 2013).

 

Camelinaöljyssä paistetut sipulinrenkaat, höyrystetyt parsat, porkkanat, mustajuuri, kukkakaali. Hyörystämällä vitamiinitappiot ovat vähäisimmät verrattuna keittämiseen, raakana syöminen takaa parhaimmat ravitsemukselliset edut.

 

Jokaisesta kodista tulisi löytyä höyrykattila.

 

”Aamulla tulisi syödä kuin kuningas, päivällä kuin prinssi ja illalla kuin kerjäläinen”.

Mielenkiintoinen sanonta taikka näkökulma, jonka ravitsemusasioista pitävältä tuttavaltani kuulin.

 

 

                                                                                   Kuva Marena Tiaskorpi-Mattila

 

Päivittäisten  aterioiden (3 ateriaa) pohja tulisi koostua kasviksista, juureksista, marjoista, hedelmistä, (reilu 1 kg) erilaisista palkokasveista, pähkinöistä, siemenistä, iduista, (täysjyvätuotteista), Omega-3:n lähteistä, joista alla lisää ja jonkin verran hapanmaitotuotteista (piimä, jugurtti, rahka, viili, mehu (herajuoma, gefilus), jotka sisältävät maitohappobakteereja.

 

Hapanmaitotuotteet hellivät vatsaa

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/03/18/hapanmaitotuotteet-hellivat-vatsaa

 

Kylläisyyden ja voimaantumisen tunne, joka syntyy syömällä oikein, ja sillä että suolistossa on tarpeeksi maitohappobakteereja vähentää automaattiset turhat ja ylimääräiset napostelut ja välipalat. Kasvavat lapset, urheilijat ym. tarvitsevat kylläkin terveelliset välipalat.

 

Itsetehtyä luomuvoi-(rypsiöljylisä=pitää levitteen notkeana jääkaapissa) camelinaöljylevitettä höyrystettyjen kasvisten päälle ja mausteita sekä yrttejä maun ja yksilöllisten terveyden edistämisen tarpeiden mukaan.

 

Syömällä oikein suolentoiminta usein paranee, elintapasairaudet helpottuvat, käyttäytymishäiriöt lievittyvät, jaksamisen ja voimaantumisen tunne nousee, kansanterveydellinen tilanne paranee. 

 

Pieta Lehtisen väitös (2016) tuo esiin, että lapsiväestön keskuudessa tulehduksellisten suolistosairauksien ilmaantuvuus on merkittävästi lisääntynyt vuosien 1987 ja 2003 välillä.

 

Väitös alla olevassa linkissä

http://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/99128/978-952-03-0134-7.pdf?sequence=1

 

Soluravinteet

 

Erinomaisen energiatason saavuttaminen, joka ylläpitää terveyttä ja hyvää ajatuksenjuoksua on elintärkeää. Ihmisten tulisikin senaarata kaikki ylimääräinen elämästään ennen kaikkea liika työn tekeminen ja nauttia jokaisesta päivästä.

 

Tehokas energianlataustekniikka on mennä 15 minuutiksi pitkälleen (vaikka kesken työpäivän, tauolla), sulkea silmät ja hiljentyä. Tekniikan toimiessa noin 5-10 minuutin kuluttua kehon lävistää voimakas magneettinen lataus/tunne, aivan kuin olisi konkreettisesti voimakkaassa magneettikentässä. Olo on täysin ravittu ja tunne kuin olisi nukkunut elämänsä parhaimmat yöunet.Tekniikan voi jokainen kehittää suhteellisenkin nopeasti meditoinnilla ja tietoisella sydämestä tulevalla rukouksella, jotka ovat työvälineitä.

 

Tieteen Kuvalehti kertoo (9/2004) tutkimustuloksista miten meditaatio muuttaa aivoja.

 

Sekä alipainoon, että ylipainoon liittyy ravitsemusongelmia ja jopa 44% maailman maista kärsii näistä. Joka kolmas ihminen kärsii jonkinlaisista puutteista ravitsemuksessaan. (HS 2016 a.) 

 

Globaalisti ihmisten hemoglobiinitaso tulee mitä suurella todennäköisyydellä laskemaan johtuen muun muassa ravinnonpuutteesta (ennuste 5/2016).

 

Ylipainosta ja obesiteetista kannattaa päästä eroon jo oman oikeusturvan paremman mahdollistumisen kannalta.

 

* Miksi ihmeessä? 

 

Helsingin Sanomien teettämän kyselyn mukaan  – johon vastasi yli 17 000 suomalaista – syrjintä, haukkuminen ja huono kohtelu haittaavat ylipainoisen elämää enemmän, kuin itse terveysongelmat (HS 2016).

 

Terveydenhuollon rooli syrjinnän tuottajana nousi selvästi esiin HS:n ulkonäkösyrjintää koskevassa kyselyssä.

 

Huonoa kohtelua oli koettu jo lapsena neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa, mutta myös aikuisena lääkärillä käyntien yhteydessä. (HS 2016.)

http://www.hs.fi/sunnuntai/a1467344268120?ref=hs-etusivub-luetuimmat-#6

 

Suomen asema oikeusvaltiona on heikentynyt, oikeusvaltiossa lakia noudatetaan (syrjimättömyys jne.) ja ihmisoikeudet toteutuvat.

 

Lisää oikeusvaltio asiaa Traumamalleista-sivustolla.

 

Tuoteryhmä, joka myös imeytyy solutasolla on FitLinen- tuotteet. Näistä tuotteista on ollut merkittävä kliininen terveysetu ja apu usealle ihmiselle. En  ole mukana FitLinen jälleenmyyntiorganisaatiossa.

 

FitLinen ainutlaatuinen ravinnonsiirtomallin NTC (Nutrient Transport Concept) takaa ravintoaineiden siirtymisen solujen sisäpuolelle, tämä mahdollistaa tuotteiden äärimmäisen positiiviset vaikutukset ihmisen terveyteen.

  

Lisää tietoa:

http://www.pm-international.com/?action=article&cid=72&c_id=5001&a_id=26366&TP=6246220&TP=6246220

http://www.pm-international.com/?cid=72&c_id=4988&TP=6246220

 

Mitä maidosta?

Rasvattoman maidon käyttö ruokajuomana on hyvin yleistä (Helldàn, Helakorpi, Virtanen & Uutela 2013). Rasvattomien tuotteiden suosimista on alan virallinen terveydenhuollon taho tuputtanut kauan.

 

* Mitä haittaa on rasvattoman maidon käytöstä?

 

Useat ravitsemusalan ammattilaiset ja alan yksityiset koulut mm. Suomen Terveysopisto Salus tuovat esiin, että rasvattomassa maidossa kaseiini pääsee suoraan suoleen, kun rasva on poistettu. Rasva suojaa kaseiinin vaikutukselta. Rasvattomassa maidossa kaseiini on hyvin voimakasta ja aiheuttaa limanmuodostusta, suolisto-ongelmia ja on hyvin happamoittava. Maito on ensisijaisesti tarkoitettu vasikoiden juomaksi.

 

Tieteelliset tutkimukset tuovat jopa esiin, että maitotuotteet aiheuttavat acnea. Maitotuotteiden rajoituksella on merkittävä vaikutus lihavuuden, diabetes mellituksen, syövän, acnen, ja neurodegeneratiivisten sairauksien ehkäisyssä.Teini-iässä ilmentyvän acnen ja maitotuotteiden käytön välillä on yhteys.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19709092

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335995

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22419445

 

* Aiheuttaako maito skitsofreniaakin?  

 

Tulee esiin alla olevasta Hytösen blogista.

 

Tähän mennessä skitsofrenia on pääsääntöisesti johtunut varhain lapsuudessa koetusta ja syntyneestä perusturvattomuudentunteesta. Joka sairaus mitä ilmeisemmin on lisääntymässä huimasti yhteiskunnassamme (ennuste 6/2016).

 

Psykoosi on myös reaktio liian voimakkaaksi käyneeseen ahdistuksen tilaan. Omat stressireaktiot on tunnistettava (kyynisyys, kielteisyys, projektio, perheensä laiminlyöminen ym.) ja tarkistettava myös ravitsemuksen tila.

 

http://www.elinahytonen.fi/2013/03/murheita-maidosta/

 

* Voita ja sianlihaa syömällä ei saakaan sydän- ja verisuonitauteja?

 

Tieteellinen tutkimus aiheesta alla.

jcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.full.pdf+html

 

* Miksi osteoporoosi ja sen esiaste osteopenia kasvaa räjähdysmäisesti?

 

Luustoon liittyvät ongelmat tulevat esiin ensimmäisten joukossa, jos (pitkään) ongelmia ravinnon ja energian saannissa. Pitkään jatkuneena aliravitsemustila johtaa kudosten tuhoutumiseen. Jokaisella aterialla tulisi olla ravintorikkaat ja laadukkaat niin hiilihydraatit, rasvat kuin proteiinitkin edustettuna.

 

Probiootit eli maitohappobakteerit jakelevat mineraalit myös luustoon. Mitä valkoisempi on kynsien alla oleva iho sen suurempi on mineraalipuutos. Ihon pitäisi täältä olla vaaleanpunainen. Jos nielemisvaikeuksia niin koko lihaksisto saattaa olla  kovaa, tällöin magnesiumia käyttöön. (Rikala 2005.) 

 

Käypä hoito-suositukset

Suomessa lääkärit noudattavat käypähoito-suosituksia, (www.kaypahoito.fi) joiden lääkeosuuden kirjoittajana on psykiatrian professori Erkki Isometsä. Lääkeyhtiöt itse tekevät omaan reviiriinsä kuuluvat lääketutkimukset, kuten masennuslääkkeistä ja hoitosuosituksetkin annetaan näihin heidän omiin tutkimuksiinsa perustuen. Käypä hoito – suositukset eivät perustu riippumattomaan tieteelliseen tietoon. Isometsä toimii suurimpien lääketehtaiden kuten Orion Pharman ja Pfizerin asiantuntijana. Hänet palkitaan siitä, että hän suunnittelee lääkeyhtiöiden koulutuksia lääkäreille. (IL 2014 a.)

 

* Onko käsitettävä niin, että mitä enemmän lääkärit saavat ihmiset sitoutumaan muun muassa masennuslääkeisiin,

   sitä suurempaa taloudellista bonusta he saavat lääketehtailta?

 

* Tuleeko provisiokorvaus tilille jokaisesta kirjoitetusta reseptistä ja ostetuista lääkkeistä?

 

Henkilö, joka sai masennuslääkkeet raportoi, että ensimmäisen pillerin aiheuttaman ahdistuksen, oudon olon ja hulluksi tulemisen tunteen johdosta, jotka tunteet saivat pelkäämään jopa itseään ja omaa käyttäytymistään löytyi näille lääkkeille parempi paikka roska-auton lavalta, jonne ne päätyivät.

 

Moraalin ja etiikan kato

Aiheesta lisää Traumalleista- sivustolla.

 

Lääkäri suositteli vanhemmille (vanhemmilla yhteishuoltajuus) yksinhuoltajuutta, joka mahdollistaisi lääkkeen käytöshäiriöihin lapselle, tuolloin ei lääkärin esiin tuomana tarvita molempien vanhempien suostumusta lääkityksen aloittamiseksi, vaan toisen riittää (toinen vanhempi ei tahtonut alle kouluikäiselle lapselle lääkitystä).

 

* Onko lääkärin toiminta eettistä?Yksinhuoltajuuteen ohjaaminen ja kannustaminen saadakseen lapselle lääkityksen vastoin lapsen oikeuksia?

 

Suomalaisessa yhteiskunnassa on kasvanut viime vuosina oikeusturvamekanismien pettäminen ja muutoksenhakumenettelyt eivät johda välttämättä oikeudenloukkausten (oikeusmurhien) korjaamiseen. Yhtenä esimerkkinä tapaturmaisesti vammautuneiden tilanne Suomessa.

 

* Perustuuko perus- ja ihmisoikeuksiin se, että vakuutusoikeuden käsittelyä pidetään 80 vuotta salassa?

 

Toimintamalli kertoo siitä, miten pitkälle ajalle on tarkoitus toiminta peittää myös tulevilta sukupolvilta. 

 

* Oikeuskanslerin antama siunaus juuri niiden tahojen toimintaan, joiden toiminnasta voidaan esittää

   merkittäviä kyseenalaistuksia, on asia johon tulisi kiinnittää huomiota?

 

Alla selvitys siitä, miten Oikeuskansleri ratkaisi esimerkiksi sikainfluenssarokotetta koskevat kantelut.

http://www.oikeuskansleri.fi/fi/tiedotteet/243/oikeuskansleri-ratkaisi-sikainfluenssarokotetta-koskevat-kantelut/

 

Rakkauden tunteen katoko?

 

Psykologi Aku Kopakkala tuo esiin että ”masennuslääkkeiden sijaan voisi puhua bioaktiivisista riippuvuutta aiheuttavista ja sukupuolisen kyvyn lamauttavista aineista” (IL 2014 a).

 

Uusimman tutkimuksen mukaan masennuslääkkeet hävittävät rakkauden ja kiintymyksen tunteen.  (J.D. Heyes 2014.)  

Tieteellisissä vertaisarvioiduissa tutkimuksessa SSRI-lääkkeiden teho ei eroa muista menetelmistä. Millä tahansa aktiivisella hyväntahtoisella hoidolla saadaan keskimäärin jopa noin 40% vähennys oireisiin. (Mielitieto.info 2014.)

 

Uuden tutkimustiedon näin kertyessä on oltava valmis tarkastamaan näkemyksiä ja muuttamaan esimerkiksi käypä hoito- suosituksia ja kansallista hoidonlinjausta mitä esimerkiksi masennuksen hoitamiseen tulee sekä opetussuunnitelmien sisältöä terveydenhuollon koulutuksessakin. 

 

Kun masennuslääkkeet tulivat markkinoille tutkijoista osa oli sillä kannalla, että ne altistavat jopa masennuksen uusiutumiselle ja masennus muuttuu vain krooniseksi, näinhän siinä lopulta sitten kävi (IL 2014 a).

 

Lääkeryhmälle on ainakin valittu paras mahdollinen nimi, masennuslääkkeet. Loppuun saakka on huolehdittu, että nimelläkin on oma tiedostamaton vaikutuksensa.

 

* Henkilö, joka aloittaa niiden syömisen ainakin masennus on lopunelämän ajalle taattu?

 

Iltalehti tuo esiin, että tutkijat maailmalla ovat rohkaistuneet puhumaan masennuslääkkeiden haitoista (IL 2014 a)

 

* ovat ilmeisesti jo ajat sitten työpaikkansa ja uransa menettäneet

 

Mikä avuksi masennukseen?

SSRI-masennuslääkkeet eivät ole todellisuudessa sen parempia kuin plasebot. Masennuslääkkeet eivät ehkä ole ollenkaan edes paras hoitomuoto masennukseen ja harvat niitä syömään vaivautuneet edes hyötyvät käyttämistään lääkkeistä. (Dach 2013; Gøtzsche 2014; Wodskou 2014.)

 

Harvardin lääketieteellisen koulun opettaja tuo videollaan esiin, että plasebot toimivat lukuisiin sairauksiin, joista esimerkkinä erityyppiset kiputilat, pahoinvointi, yskä, päänsärky, levottomuus, flunssa, diabetes, masennus, korkea verenpaine, astma, allergiat jne. (Cusin 2014).

 

Kalaöljystä saattaa olla merkittävää apua nuorten masennuspotilaiden hoidossa. Uusimman tutkimuksen tulos vahvistaa aikaisempia tutkimuksia. Kalaöljy tulisi välittömästi lisätä masennuksen käypä hoito -suositukseen. Näin on psykiatri Mauno Rauramo ehdottanut Duodecimille jo vuonna 2009. (Tolonen 2014 b).

 

Psykiatristen sairauksien ensimmäinen kansallinen virallinen hoitosuositus tulisi olla ravitsemus – ja lisäravinnehoito sekä erilaiset terapiat. Psykiatrisiin sairauksiin sairastuneiden henkilöiden ravinnonpuute (väärä ravitsemus) voi olla ja yleensä on merkittävä, joka laukaisee erilaisia oireita.

 

Tutkimukset osoittavat ravintohoidon olevan myös ADHD:n hoidossa yhtä tehokas kuin lääkehoito Ritalin. (Tolonen 2009.)

 

Masennuspotilailla on liian matalat Omega-3 pitoisuudet elimistössä. 3 kuukauden aikana aivojen hermosoluissa rasvahapot muuttuvat toisiksi, kun aletaan käyttämään terveydelle hyviä rasvoja. Rasvahapoilla on hyvät vaikutukset masennukseen, dementiaan ja skitsofreniaan, kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, epävakaaseen persoonallisuuden rakenteeseen ja lasten tarkkaavaisuus- ja lukihäiriöön. Camelinaöljy hyvä ruoanlaittoon, paistamiseen. (Tanskanen 2003.)

 

Jollei saa riittävästi omegaa on suuressa riskissä sairastua psykiatrisiin sairauksiin, mm. psykoottiseen oireiluun.

 

Camelina ruistankio-öljykasvin siemenestä (viljellään Suomessa) valmistetaan kylmäpuristusmenetelmällä terveellistä ruokaöljyä. Camelinaöljy sisältää Omega-3 rasvahappoja 39%, kun taas rypsiöljy ainoastaan 11% ja oliiviöljy huomattavasti vähemmän. Kehon rasvahapposuhdetta voidaan kohottaa käyttämällä Camelinaöljyä. (Ruohojuuri 2014; Hyvinvoinnin tavaratalo 2014.) Rasvahappotasapainon muuttuminen voi viedä jopa 6 kuukautta.

 

Kotimainen kylmäpuristettu pellavansiemenöljy (Omega-3) päivittäin 1 rkl aamulla. Kirjolohi, silli, mätitahna ja sardiini (Omega-3). Hyvät sivuvaikutukset! Ei tarvita ohitusleikkauksia ja pallolaajennuksia toi psykiatrian dosentti, tutkija Antti Tanskanen luennollaan esiin. (Tanskanen 2003.)

 

Rypsiöljyssä (Omega-6) on Omega-3 rasvahappoja vähän. Mikäli ei käytä kalaa ollenkaan, niin on otettava 2 ruokalusikallista rypsiöljyä päivässä. (Borg 2011.)

 

Omega-6:n käyttö on tänä päivänä liiallista. Useissa tuotteissa, joita kaupasta ostamme on Omega-6. Omega-3:n ja Omega-6:n suhde tulisi olla 1:1, jotta tasapaino löytyy tulisi (ravinnosta ja ravintolisästä) Omega-3:sta saada enemmän.

 

Alla olevassa linkissä lääkäri Antti Heikkilän näkökulma muun muassa rypisöljyyn, hän katsoo, että rypsiöljy on mainio esimerkiksi traktorin polttoaineeksi, mutta ihmiselle jopa ravinnoksi kelpaamaton.

http://www.anttiheikkila.com/blogi/miksi_en_kayta_rypsioljya/

 

* Ennemminkin kannattaa käyttää rypsiöljyä hierontaan ja saranoiden rasvaamiseen kuin säännölliseen käyttöön

   ravitsemuksessa?

 

Länsimaisessa ravinnossa omega-6- (n-6) ja omega-3 (n-3) -rasvahappojen saanti ravinnossa on terveydelle epäedullinen. Äärimmäisissä tapauksissa tämä voi olla jopa 20:1, mutta keskimäärin sen on 5:1 ja useilla 10:1. Solukalvojen arakidonihapon (AA) pitoisuus on näin jatkuvasti koholla, jolloin siitä syntyy pääasiassa pahoja prostaglandiini-2-sarjan (PG2) ja leukotrieeni-4-sarjan (LT4) eikosanoideja. (Tolonen 2014 c.)

 

Ne aiheuttavat ja ylläpitävät tulehdusreaktioita kudoksissa. Tämä ilmenee monina erilaisina kipuina ja särkyinä. Vaivoja voidaan hoitaa hyviä eikosanoideja (paikallishormoneja, joita syntyy rasvojen vaikutuksesta) tuottavien kalaöljyn rasvahappojen avulla. Virallisen ravitsemuslääketieteen pallo on todella hukassa näissä asioissa. (Tolonen 2014 c.)

 

Lääkinnällisiä vaikutuksia saadakseen aivoterveyden ja kokonaisterveyden näkökulmasta sekä psyykkisten sairauksien ja käytöshäiriöiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon kalaöljyjä ja pellavansiemenöljyä (Omega-3) päivittäin. Mätitahnaa päivittäin reilusti taikinajuureen leivotun siemeniä sisältävän täysjyväleivän päälle.

 

Oheisessa linkissä tietoa kalaöljyjen yhtä aikaisesta käytöstä verenohennuslääkkeiden kanssa.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2071

 

* Tulisiko vielä enemmän täydentävillä hoidoilla kuten ravinto – liikunta – nauru ja eläinterapialla,

   rentoutumisterapioilla, meditaatiolla ja fysikaalisilla hoitomuodoilla (masennus ja selkäkivut liittyvät usein yhteen)

   hoitaa masennuksesta ja muista mielen sairauden ongelmista kärsiviä?

 

Lääkäri Antti Heikkilä tuo esiin, että selkävaivojen alkusyyt löytyvät torjutusta vihasta. Kun ihminen ei myöskään saa toteuttaa itseään hän varastoi kiukkunsa syviin selkälihaksiin. Solut alkavat kärsiä hapen puutteesta ja kipu vain yltyy. Lisäten, että läheiset ihmiset tekevät meistä myös selkäsairaita. (Heikkilä 2016.)

 

Turun yliopiston professori, psykiatri Jyrki Korkeila tuo esiin, että lemmikistä voi olla iso apu masennuksesta toipumisessa. Eläimen ja ihmisen kiintymyssuhteella on elvyttävää vaikutusta. (Uusi Suomi 2014.)

 

* Nauruko parantaa?

 

Alla olevien linkkien kautta tietoa siitä, miten nauraminen ja huumori tukee muun muassa seksuaalitoimintoja, (erectile function, orgasmic function, sexual desire, intercourse satisfaction, overall satisfaction) ja mielenterveyttä ja on Iowan yliopistossa tehdyn tieteellisen tutkimuksen mukaan paras lääke stressiin.

 

Stressi aiheuttaa lukuisia terveysongelmia, kuten ruoansulatus ongelmia, ahdistuneisuutta, painon nousua, verenpainetta, muistivirheitä ihmisen ikääntyessä.

 

* Tieteellisten tutkimusten näkökulmasta katsottuna tulisiko nauraminen (naurujooga, terapeuttiset nauruklinikat ym.)

   hoitomuotona integroida viralliseen kansalliseen terveydenhuoltoon?

 

Yle Uutiset tuo esiin 29.8.2016; naurusta Suomen uusi vientituote. Viitaten kikattavaan kakkiaiseen, menee syksyllä 13 maahan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ihmisellä ei tulisi olla päivääkään ilman naurua ja iloa! Suosittelen ryhmänauruterapiaa.

Väitän että 2 tunnin sisällä runsas nauraminen (”maha kipeä nauramisesta”) saattaa aiheuttaa voimakkaan  euforisen tilan, jonka tilan vaikutukset saattavat säilyä 1-3 vuorokautta. 

  • olotilan keveys
  • huomattavasti lisääntynyt ystävällisyys ja huomaavaisuus
  • iloisuus ja reippaus
  • toimeliaisuus ja aktiivisuus
  • ahdistuksen huomattava lievittyminen jopa kokonaan poistuminen
  • kipujen lievittyminen
  • jne.

http://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/nauru-voi-edistaa-terveyttasi-lue-miksi/5516724

http://tv.greenmedinfo.com/laughter-improves-life-infographic/.

http://www.foodexposed.co.za/stress-causes-short-memory-loss-laughter-the-best-medicine/ http://www.greenmedinfo.com/article/viewing-humorous-films-patients-atopic-dermatitis-leads-short-term-improvement-erectile

 

Pekka Poudan hervoton tv-esiintyminen sekoitti somen: ”Paras säätiedotus koskaan!” Tästä linkistä:

http://www.mtv.fi/viihde/televisio/artikkeli/pekka-poudan-hervoton-tv-esiintyminen-sekoitti-somen-paras-saatiedotus-koskaan/6424456

 

ELVYTTÄVÄ BACK TO LIFE SMOOTHIE

Uupuneille Burn out- tilaan masentuneille

1-2 hengen annos

1 kourallinen pinaattia  

1/3 kourallista nokkosta (esim. kuivattua)

1/3 kourallista tuoretta persiljaa 

1/3 kourallista tuoretta meiramia

1 Kiwi

½-1 banaani

1 rkl murskattuja manteleita

50 grammaa maustamatonta tofua

1 rkl Liinus pellavaraetta

1-2 rkl Extra Virgin Avocado-öljyä

1-3 desilitraa kookosmaitoa ym.

Back to life- smoothie sisältää runsaasti mm. B-vitamiineja, C-vitamiinia ja D-vitamiinia, tukee munuaisten ja hermoston toimintaa. Joillekin yksilöille smoothie on heidän kertomanaan antanut ”euforisen” olon.

 

Maustemeirami rauhoittaa ja laukaisee kouristuksia, unettomuuteen ja ruuansulatusvaivoihin. (Yrttitarha 2014).

 

Terveydestä kiinnostuneille hyvä linkki alla:)

http://www.violetlight.fi/

 

Totuuden puhuja ei yösijaa saa

Terveyspalveluyhtiö Mehiläisen entinen kuntoutusjohtaja Aku Kopakkalakin voi nyt puhua vapaasti. Kuinka tässä näin kävi? Hän nousi uutiskynnykseen, kun toi esiin tutkimusperustaisen näkökulman masennuslääkkeiden vaikutuksesta (vaikuttamattomuudesta) MOT-ohjelmassa ”Masentavat lääkkeet” ja hänet sanottiin sen jälkeen työpaikaltaan Mehiläisestä irti (Kopakkala 2014).

 

Toimintamalli on täysin kansainvälinen malli hoitaa alta kantaa ottavat henkilöt. Tapahtuma ylitti jopa kansainvälisen uutiskynnyksen.

 

Oheisesta linkistä…

http://www.madinamerica.com/2014/06/finnish-psychologist-fired-speaking-critically-antidepressants/.

 

Moraaliton toiminnanluonne

Lääketehtaiden moraalittomaan toimintaan on sen verran herätty, että isot lääkeyhtiöt joutuvat maksamaan vuosittain miljardeja sakkoja Yhdysvalloissa muun muassa sen takia, että ne tuottavat tarkoitushakuisesti ja tahallisesti väärää tietoa lääkkeiden vaikutuksista ja jakavat sitä. (IL 2014 a).

 

Mitä uutta? Pfizerin haastettu oikeuteen kolesterolilääke Lipitorin vuoksi. Lääkettä käyttäneet ovat saaneet siitä diabeteksen. Haasteen takana on yli 4000 naista (Health Impact News Daily 2014).

 

* Miten yleinen kakkostyypin diabeteksesta tulee? 

 

Helsingin Sanomat toi esiin 4.1.2014 ”Euroopan sokerit kohoavat.” Kakkostyypin diabetes yleistyy Euroopassa rajusti. Kakkostyypin diabetes on lähtenyt nousukiitoon, jonka lakipistettä kukaan ei osaa ennustaa.

 

Viiden hengen kotitaloudessa mitä suurella todennäköisyydellä kaksi henkeä sairastaa kakkostyypin diabetesta tulevaisuuden Suomessa (ennuste 3/2016).

 

Yle Uutiset toi esiin 25.3.2017 ”Vauvojen suolistosta on löytynyt yhteys lapsuuden diabeteksen puhkeamiseen. Väitöstutkimuksen tehneen Tommi Vatasen mukaan suoliston mikrobikantaa köyhdyttävät mm. antibioottikuurit. 1-tyypin diabetesta esiintyy Suomessa eniten maailmassa”.

 

Alle 5-vuotiaiden diabetes I on yleistynyt pienillä lapsilla. Tämä viittaa siihen, että varhaislapsuuden ja äidin raskauden- ja imetyksenaikainen ravitsemus ovat hyvinkin merkityksellistä taudin kehittymiselle. Imetys, D-vitamiini, E-vitamiini ja kalasta saatavat pitkäketjuiset n-3-rasvahapot saattavat jopa suojata lasta saamasta diabetesta. Lehmänmaito, viljavalmisteet, nitrosoamiinit ja nitriitti ovat yhteydessä suurentuneeseen diabeteksen riskiin. (THL 2013.)

 

Aiheesta lisää artikkeleita

Iltalehti toi esiin 8.1.2014 ”Onko verenpainetta hoidettu väärin?” artikkelissa, että verenpainelääkkeestä voi tulla diabetes. Tutkimuksen mukaan eräät verenpainetta alentavat diureettilääkkeet sekä statiini-kolesterolilääkkeet saattavat altistaa aikuistyypin diabetekselle.

Iltalehti toi esiin 20.1.2014 ”Lääkäri: työstressi voi tappaa”. II-tyypin diabetes. Tutkimuksen mukaan pitkään jatkunut työstressi ja haastavat työolot altistavat aikuistyypin diabetekselle, jos työ on stressaava, diabetesriski on lähes 30 prosenttia suurempi kuin työntekijöillä joilla ei ole stressiä työssä vaikka ylipainokin oli otettu huomioon”.

Iltalehti toi esiin 31.1.2014 ”Syötkö itsesi sairaaksi” artikkelissa, että kolme uutta tutkimusta kertoo samaa: liiallinen lihansyönti on vielä luultuakin haitallisempaa terveydelle. Harvardin yliopiston tutkimus totesi yhteyden paljon punaista lihaa sisältävän ruokavalion ja kasvaneen diabetesriskin välillä.

Helsingin Sanomat toi esiin 3.2.2014 ”Tutkimus: diabeetikon terveellä puolisolla iso sairastumisriski”. Mikäli toisella puolisolla on diabetes on, niin terveen puolison riski sairastua on kohonnut 26 prosenttia”.

Helsingin Sanomat toi esiin 12.4.2015 ”Vaikeat kokemukset lapsena voivat lisätä diabetesriskiä”. Vakavat elämäntapahtumat näyttivät kolminkertaistavan diabeteksen puhkeamisen riskiä.

Ilta-Sanomat toi esiin 8.3.2016 ”Diabeetikoilla muita enemmän syöpiä”. 

Helsingin Sanomat toi esiin 21.3.2016 ”Diabetes lisää riskiä sairastua mielenterveyshäiriöihin – 150 000 suomalaista sairastaa diabetesta tietämättään”.

http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1458532719308

 

Helsingin Sanomat toi esiin 7.4.2016 ”WHO: Diabeetikkojen määrä nelinkertaistui”.

”Le Penille sakko holokaustin kiellosta”- uutinen myös sivustolla. 

 

Mikä on kaiken tarkoitus?

 

* Ovatko perus- ja ihmisoikeuksien vastaiset toimintamallit lisääntymässä suomalaisessa yhteiskunnassa? Ovat.

 

Suomessa Sosiaali – ja terveysalan lupa – ja valvontavirasto (Valvira) ylläpitää rekisteriä terveydenhuollon ammattihenkilöistä. Valvira syntyi 1. tammikuuta 2009, kun Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) ja Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus (STTV) yhdistyivät. (Wikipedia 2014).

 

Kliinisen hoitotyön opettaja toi luennollaan esiin, että Valviralla on julkinen, kaikkien nähtävillä oleva rekisteri (julkiterhikki) ja sisäinen rekisteri alan ihmisistä, joihin harva pääsee (Rokkanen 2010).

 

* Minkälaisista rekistereistä mahtaa olla kysymys?

* Onko kyse epävirallisista varjorekistereistä?

* Keiden keräämiin tietoihin ja tulkintoihin rekisterimerkinnät perustuvat?

* Mihin tarkoitusperiin tietoja käytetään?

 

Saamani tiedon mukaan, ihminen itse ei saa pyydettäessä omia merkintöjään, vaan ne tulee jonkun toisen (mitä korkeammassa asemassa sen varmemmin tiedot saa) henkilön pyytää, joka on esimerkiksi ”palkkaamassa” henkilöä tiettyihin tehtäviin tms.

 

Jokaisella on oikeus saada tieto viranomaisen asiakirjasta (tallenteesta) ja tiedon saatavuutta voidaan pitää jopa ihmisoikeutena. Henkilötietolain mukaan taas jokaisella on oikeus saada tietää mitä tietoja hänestä on henkilörekistereihin tallennettu. Tarkastusoikeus rekisteritietoihin on maksutonta ja oikeus koskee viranomaisten ylläpitämiä rekistereitä ja yksityisten tahojen rekistereitä. (Pitkänen 2014.)

 

Rekisterinpitäjän on ilmoitettava samalla rekisteröidylle rekisterin säännönmukaiset tietolähteet sekä mihin rekisterin tietoja käytetään ja säännönmukaisesti luovutetaan. Rekisteritietojen tarkastuspyyntö tulee esittää sille rekisterinpitäjälle (yritys, viranomainen, työnantaja, terveydenhuollon toimintayksikkö, yhdistys jne.) kenen henkilörekisterissä olevia tietoja halutaan tarkastaa. (Delfino-Valin & Aarnio 2016.)

 

Tietosuojavaltuutetulla ei ole tietoa kaikista olemassa olevista henkilörekistereistä tai siitä, mihin kaikkiin rekistereihin jotakuta henkilöä koskevia tietoja on tallennettu. Tietosuojavaltuutetulla ei ole myöskään mitään yleistä henkilörekisteriä, jonne olisi tallennettu esimerkiksi kaikkia suomalaisia koskevat tiedot. (Delfino-Valin & Aarnio 2016.)

 

Lisätietoja tietosuojasta on saatavilla Internet-sivuilta http://www.tietosuoja.fi

 

Mi­kä­li re­kis­te­rin­pi­tä­jä on evän­nyt oi­keu­den tar­kas­taa omat hen­ki­lö­tie­do­t tai kiel­täy­ty­nyt kor­jaa­mas­ta tie­to­ja­, asian voi saat­taa tie­to­suo­ja­val­tuu­te­tun kä­si­tel­tä­väk­si.

 

Aiheesta lisää alla olevalla sivulla.

http://www.tietosuoja.fi/fi/index/yhteystiedot/nainkysytneuvoa.html

 

Henkilötietolain 27§:n tarkastusoikeuden rajoitukset

”1) tiedon antaminen saattaisi vahingoittaa valtion turvallisuutta, puolustusta tai yleistä järjestystä ja turvallisuutta taikka haitata rikosten ehkäisemistä tai selvittämistä;

2) tiedon antamisesta saattaisi aiheutua vakavaa vaaraa rekisteröidyn terveydelle tai hoidolle taikka jonkun muun oikeuksille;

3) rekisterissä olevia henkilötietoja käytetään yksinomaan historiallista tai tieteellistä tutkimusta taikka tilastointia varten; tai

4) rekisterissä olevia henkilötietoja käytetään valvonta- ja tarkastustehtävissä ja tiedon antamatta jättäminen on välttämätöntä Suomen tai Euroopan unionin tärkeän taloudellisen tai rahoituksellisen edun turvaamiseksi.

Jos vain osa rekisteröityä koskevista tiedoista on sellaisia, että ne 1 momentin mukaan jäävät tarkastusoikeuden ulkopuolelle, rekisteröidyllä on oikeus saada tietää muut hänestä talletetut tiedot”. (L 22.4/1999/523)

 

Sairaanhoitajan eettisissä ohjeissa tuodaan esiin, että ”sairaanhoitajan tehtävänä on väestön terveyden edistäminen ja ylläpitäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä kärsimyksen lievittäminen. Sairaanhoitajat osallistuvat ihmisten terveyttä, elämän laatua ja hyvinvointia koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon sekä kansallisella, että kansainvälisellä tasolla”. (Sairaanhoitajaliitto 2014.) 

 

* Miksi niin harva sairaanhoitaja kuitenkin ottaa kantaa tai kirjoittaa omalla nimellään tiedottavaa ammatillista

   verkkosivua ym.?

 

Ihan siitä samasta syystä kuin sosiaalityöntekijätkin. He tulevat epävirallisten kostotoimintamallien kohteeksi etenkin esimiestensä taholta työyhteisössään ja heidän uralla etenemistä vahingoitetaan niin virallisten, kuin epävirallistenkin toimintamallien kautta.

  

Yle Uutiset toi esiin 19.8.2016 että sosiaalialan työntekijät eivät tiedä että heillä on lakiin perustuva velvollisuus tuoda esiin asiakkaisiin (usein vanhuksiin ja vammaisiin) liittyvät epäkohdat. Lakia ei alalla tunneta.

 

Puhuminen ja kirjoittaminen sekä kyseenalaistaminen ja kriittinen (etenkin julkinen) ääni on aloilla ikään kuin kielletty. Puhumista ja kirjoittamista saa ikään kuin toteuttaa vain työnantajan palveluksessa hierarkian yläpäässä olevat.

 

Julkisen vallan käyttäjinä viranhaltijoiden velvoite ihmisoikeuksien toteuttamiseen on johdettavissa suoraan ihmisoikeussopimuksista ja joka velvoite on kirjattu myös perustuslakiin. 22 §:n mukaan julkisen vallan on turvattava perus  – ja ihmisoikeuksien toteutuminen (Ihmisoikeuskeskus 2014; L 11.6.1999/731).

 

Näillä sivuilla esiin tuodut toimintamallit (mm. Traumamalleista-sivustolla) ja työntekijöiden sekä työnantajienkin hiljentämisen ja pelottelemisen keinot ovat täysin rikollista toimintaa ja vastoin hyvää hallintoa sekä perus- ja ihmisoikeuksia.

 

Lähteet

Borg P. 2011. Ravinnon terveysvaikutukset. UKK Instituutti, Helsingin urheilulääkäriasema, syömishäiriökeskus. Luento Bulevardi, Helsinki 4.5.2011.

Cusin C. 2014. The role of placebo in Clinical Practice.

http://vimeopro.com/mghpsychiatry/mghpatientfamily/video/100115867

Dach 2013.

http://www.stumbleupon.com/su/2EpF1X/www.greenmedinfo.com/blog/antidepressants-no-better-placebo-jama-study

Delfino-Valin A. & Aarnio R. 2016. Rekisteritietojen tarkastuspyyntö-kirjevastine.

Gøtzsche PC. 2014. Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus. Näin lääketeollisuus on turmellut terveydenhoidon. Sitruuna kustannus Oy.

Heikkilä A. 2016. ”Annoin anteeksi äidilleni”. Eeva-lehti kesäkuu 2016.

Health Impact News Daily 2014. August 14. 2014. Lawsuits Against Pfizer for Lipitor Could Reach 10,000.

http://healthimpactnews.com/2014/lawsuits-against-pfizer-for-lipitor-could-reach-10000/

HS 2016 a. Raportti: aliravitsemus yleistyy ja sille löytyy uusi, yllättävä syy – lihavuus. Helsingin Sanomat 15.6.2016.

HS 2016 b. Senkin läskitankki, kinkku, rumpumaha. Helsingin Sanomat 3.7.2016.

Helldàn A. Helakorpi S. Virtanen S. & Uutela A. 2013. Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytymien ja terveys kevät 2013. Raportti 21/2013. Terveyden – ja hyvinvoinnin laitos

http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110841/URN_ISBN_978-952-302-051-1.pdf?sequence=1

Hyvinvoinnin tavaratalo 2014.  Greenfinns Luomu Camelinaöljy.

https://www.hyvinvoinnin.fi/greenfinns-luomu-camelinaoljy

Ihmisoikeuskeskus 2014. Ihmisoikeuskeskus 2014. Ihmisoikeuskasvatus – ja koulutus Suomessa.

http://ihmisoikeuskeskus-fi-bin.directo.fi/@Bin/d9b857e624546c3914412fa15d1594f8/1435258841/application/pdf/459978/IOK-Ihmisoikeuskasvatus_ja_koulutus_Suomessa_koko_raportti_0104.pdf

IL 2014 a. ”Jos lääkkeet olisivat tehokkaita, ihmiset paranisivat”.  Iltalehti. Taustat & Tekijät 16.8.2014.

IL 2014 b. Tuputetaanko mieliala-lääkkeitä? Iltalehti. Taustat & Tekijät 19.8.2014.

Inuliini 2013.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Inuliini

J.D. Heyes 2014.  SSRIs makes patients lose feelings of love.

http://www.naturalnews.com/046471_SSRIs_love_antidepressants.html

Kopakkala A. 2014. Välittämistä välittäjäaineiden sijaan. Viisas elämä 1/2014.

Kopakkala A. 2014. ”Jos lääkkeet olisivat tehokkaita, ihmiset paranisivat”. Iltalehti, Taustat & Tekijät 16.8.2014.

Kopakkala A. 2014.

https://www.facebook.com/akopakkala?fref=nf

L 22.4.1999/523. Henkilötietolaki.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990523

L 11.6.1999/731 Perustuslaki.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Mielitieto.info 2014. Masennuslääkekeskustelu sataa lääketehtaiden laariin.

Pitkänen O. 2014. Sinun tietosi eivät ole sinun: rekisteröidyn oikeus hyödyntää omia henkilötietojaan. Oikeus 2014 (43); 2:202-214. Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry & Oikeus – ja yhteiskuntatieteellinen yhdistys.

http://mielitieto.info/mita-oikeasti-haluan-sanoa/

Prebiootti 2013.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Prebiootti

Rokkanen R. 2010. Kliinisen hoitotyön luento. Ammattikorkakoulu Metropolia. Helsinki.

Rikala K. 2005. Pelastajabakteerit. Luento Fitline. Helsinki 12.10.2005.

Ruohojuuri 2014. Monikäyttöinen ruokaöljy.

http://kauppa.ruohonjuuri.fi/camelina-oljy/GREEN-6430022482401/dp

Sairaanhoitajaliitto 2014. Sairaanhoitajan eettiset ohjeet.

https://www.sairaanhoitajaliitto.fi/sairaanhoitajan_tyo_ja_hoitotyon/

sairaanhoitajan_tyo/sairaanhoitajan_eettiset_ohjeet/

Tanskanen A. 2003. Masennuksen hoito ja ennaltaehkäisy rasvahappojen avulla. Luento Hotelli Arthur, Helsinki. 16.9.2003.

THL 2013. Ravitsemus saattaa vaikuttaa tyypin 1 diabeteksen riskiin.

http://www.thl.fi/fi/aiheet/tietopaketit/ravitsemustietoa/ravitsemus-ja-terveys/diabetes/ravitsemus-saattaa-vaikuttaa-tyypin-1-diabeteksen-riskiin

Tolonen M. b 2014. Kalaöljy tehostaa nuorten masennuksen lääkehoitoa.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2614

Tolonen M. 2014 c Eikosanoidit ystäviä ja vihollisia.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=38

Tolonen M. 2009. ADHD:Ritalinin ja ravitsemushoidon vertailututkimus.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&lang=fi&id=743

Uusi Suomi 2014. Psykiatri: Koira olisi hyväksi masentuneelle.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/71301-psykiatri-professori-jyrki-korkeila-koira-olisi-hyvaksi-masentuneelle

Wikipedia 2014. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sosiaali-_ja_terveysalan_lupa-_ja_valvontavirasto

Wodskou C. 2014. Antidepressant drugs may not be best treatment: Robert Whitaker.

http://www.cbc.ca/news/health/antidepressant-drugs-may-not-be-best-treatment-robert-whitaker-1.2667410?cmp=fbtl. 8.6.2014.

Yrttitarha 2014.

http://www.yrttitarha.fi/kanta/maustemeirami/