Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

”Let food be thy medicine and let thy medicine be food”.

  ”Ruoka olkoon lääkkeesi ja lääke olkoon ruokasi”.

– Hippocrates (ca. 460 BC – ca.370 BC)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat Pixabay (ellei toisin mainita)

             

Ihmisen terveys ja elinvoima lähtee ennen kaikkea kehon säännöllisyydestä, hyvästä suolen toiminnasta ja riittävästä määrästä nesteitä.

 

* Koska suoli ylipäätään edes yskäsi viimeksi, puhumattakaan sen täydellisestä tyhjentymisestä?

* Oliko se viisi päivää sitten vai viime viikolla, ehkä edellisellä? 

 

Tästä on epävarma muistikuva, kalenterin avulla asian varmistuminen ehkä todentuu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toimi viikon sisällä maanantaina ja torstaina, arviolta noin 50 prosenttisesti. Tulos oli ”pupun papanaa” ja vähän isompaa. Pönttöön pudotessaan oikein kilahti niin kovaa oli. Tämänkaltainen paksusuolen toimintamalli voi jatkua kuukaudesta ja vuodesta toiseen, jopa ilman, että sen aiheuttavat lääkkeet. Muun muassa Parkinsonin taudin kliiniseen kuvaan sisältyy ummetus, tästä alla lisää.

 

Ulostamisasento 

Ihmiset ulostavat asennossa, joka ei välttämättä ole paras mahdollinen (tämä asento toteutui myös edellisessä esimerkissä) ja tähän ulostamisasentoon ei kiinnitetä huomiota edes terveydenhoitoalan koulutuksessa, vaikka aiheesta on tieteellistä tutkimusta olemassa.

 

Vertailu ulostamisen kuormittavuudesta kolmessa asennossa: tulokset ja vaikutukset ihmisen terveyteen.

Tutkimuksen tavoitteen oli verrata rasittavia voimia istuen tai kyykyllään ulostamien aikana. 28 tervettä vapaaehtoista (17 – 66 -vuotiaita) joilla oli normaali suolen toiminta, pyydettiin käyttämään digitaalista ajastinta ja tallentamaan nettoaika, joka tarvittiin tyydyttävään ulostamisen tunteeseen mitä tulee ulostamiseen kolmessa eri asennossa: istualtaan normaalin kokoisella WC-istuimella (41 – 42 cm korkea), istualtaan matalammalla WC-istuimella (31 – 32 cm korkea) ja kyykyllään. Heitä pyydettiin myös huomioimaan ulostamisen intensiteetin subjektiivinen vaikutelma. Kuusi peräkkäistä suolen liikettä kirjattiin jokaisessa asennossa.

 

Molemmat sekä aika, joka tarvittiin tunteeseen tyydyttävästä suolen tyhjentymisestä että objektiivisesti arvioitu rasitus kyykkyasennossa vähenivät voimakkaasti kaikilla vapaaehtoisilla verrattuna molempiin istumisasentoihin.  Johtopäätöksenä voidaan todeta nykyisen tutkimuksen vahvistavan sen, että tunne tyydyttävästä suolen tyhjentymisestä istuma-asennossa edellyttää merkittävää vaivaa verrattuna kyykkyasentoon.

 

Tutkimus alla olevassa linkissä

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12870773

 

Jo riittävän korkean jakkaran (tai roskapöntön) lisääminen jalkojen alle ulostaessa, niin että polvet nousevat tarpeeksi korkealla helpottaa ulostamista.

 

Miten ummetustila määritellään?

Ummetus luokitellaan paksusuolen ”sairauksiin”. Obstipaatio, Constipatio (ummetus) tarkoittaa ob (latinaa)  = vastaan + stipare (latinaa) = sulloa täyteen. Ummetus tarkoittaa suolen hidastunutta toimintaa ja siitä aiheutuva paksusuolen sisällön runsaus, harvoin tapahtuvaa ulostamista ja kovia ulosteita. (Lääketieteen termit 2007.)

 

Ihmisen normaali ulostamisen tiheys tulisi olla noin kerran päivässä. Harvemmin kuin kolmesti viikossa tapahtuvaa ulostamista kutsutaan paksusuolen epänormaaliksi tilaksi eli ummetukseksi. (Vauhkonen & Holmström 2012.)

 

Esiin tuodaan jopa näkökulma, että suolen toiminta on paras mahdollinen silloin,  kun suoli toimii yhtä monta kertaa päivässä kuin on syöty. Uloste koostumukseltaan tulisi olla pehmyttä, yhtenäistä, lähes hajutonta massaa, joka tulee ulos ilman kivuntunnetta. Kannamme mukanamme noin 2-6 kg jätettä, jopa 28 kg jätettä on poistettu ruumiinavauksen yhteydessä kuolleelta henkilöltä. (Colonic-terapia 2014.)

 

Usean holistista terveydenhoitoa ajavan tahon näkökulma on että, suolen tulisi toimia heti aamusta, ettei jätteiden myrkyt lähde uudelleen kiertoon.

 

Suolistosairauksien asiantuntija Kirsti Rikala tuo esiin, että ulosteen tulisi olla keskiruskeaa ja pehmeää kuin hammastahna, joka puristetaan tuubista ja sen on tultava ilman kipua (Rikala 2005).

 

Tätä kuvaa Bristolin ulosteskaalassa tyyppi 4.

Bristolin ulosteskaala tuodaan hyvin esiin mm. alla olevalla Suomen refluksi-sivustolla

http://www.refluksi.fi/175

 

Lisää infoa:

http://www.colonic.fi/4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sairaudet johtuvat siitä, kun SUOLISTOBAKTEERIKANTA on epätasapainossa. Näin ollen suolisto ei kykene imeyttämään ravintoaineita; hyödyllisiä aineita menee pöntöstä alas ja haitallisia imeytyy verenkiertoon kuona-aineina. (Rikala 2005.)

 

Kun BAKTEERIT laitetaan kuntoon, niin monet sairaudet saattavat parantua. Korkea verenpaine, migreeni, iho-ongelmat jne. Verenpainelääkkeet pitävät ihmisen teknisesti terveenä. Kohonneen verenpaineen syy: ravinnon jakelujärjestelmässä. Jakelujärjestelmää hoitaa probiootit eli maitohappobakteerit eli puolustajabakteerit. (Rikala 2005.)

 

MAITOHAPPOBAKTEERIVALMISTEESSA tulee olla aina INULIINI mukana ja FRUKTO-OLIGOSAKKAREITA. Inuliini suojaa maitohappobakteereja niin, että ne pääsevät ohutsuoleen ja alkavat tekemään turvaverkkoa suolistoon. Maitohappobakteerit vievät haitalliset aineet pönttöön ja hyödylliset verenkiertoon, elimistön hyödynnettäväksi. (Rikala 2005.)

 Mielenkiintoista.

 

Inuliinista ym. hyvä linkki alla.

http://www.tritolonen.fi/artikkelit/47-inuliini-ja-frukto-oligosakkaridit

 

Voihappo, piimaa ja sinkki pitävät suolen limakalvon hyvänä, jos TURVAVERKOSTO toimii, niin kolesteroli ei nouse. Voita voi käyttää. (Rikala 2005). 

 

* Ja yhä mielenkiintoisemmaksi nämä näkökulmat menevät?

 

Biokemisti, klassinen homeopaatti, ravitsemusasiantuntija, luontaisterapeutti Marita Isomäki tuo esiin, että jos suolisto ei toimi niin kuona-aineet kertyvät koko elimistön kudoksiin ja aineenvaihdunta kärsii. Kaiken alku on SUOLISTO ja siellä tapahtuva LAJITTELUTOIMINTA. Korkea verenpaine johtuu siitä, että tämä lajittelutoiminta on epäkunnossa. (Isomäki 2005.)

 

LAJITTELUN TEKEVÄT MAITOHAPPOBAKTEERIT. Suolen normaalifloorassa tulee olla 1.5 – 2 kg eläviä maitohappobakteereja. Maitohappobakteerit elävät 12 vrk. Ihmisen on saatava koko ajan näitä bakteereja, mikään kuuri ei riitä, jotta turvaverkko pysyy koko ajan pystyssä. (Isomäki 2005.)

 

Maritan hyödyllinen sivusto alla olevasta linkistä.

http://www.terapiahuonemarita.fi/

 

Mikäli tämä lajittelutoiminta on ollut heikkoa ja näin ollen myös ikenet kovin vaaleat ja huulet, niin huomata saatat miten nämä alkavat saamaan hyvin pian väriä, kun hyvät bakteerit ovat asettumassa suoleen.

Tutkimus keskittyy nyt suolistoon-kirjoitus Helsingin Sanomissa  23.8.2016. Ajankohtainen kirjoitus myös samalla sivulla koulukiusaamisesta, pahoinpitelystä.

 

 

Terveydenhuollon koulutustarpeiden arviointi

Suomalaisessa terveydenhoidon tutkintoon valmistavassa koulutuksessa ei ole inhimillistä integratiivista hoidon näkökulmaa taikka lääkintää (terapiaa) taikka luontaislääketiedettä.

 

* Miksi ihmeessä vaikka iso osa kansaa käyttää luontaislääkintää?

 

Näihin sisältyy mm. fytoterapia, ravintohoito, vesi - ja lämpöhoitoja (liikunta- ja hierontahoitoja) sekä terveellisiä elämäntapoja ja joita opetetaan Saksassa tuleville lääkäreille. (Saarinen 1998.)

 

Luontaishoito-opin filosofiana on aktiivinen ohjaushoito. Tämä edellyttää vasteeseen eli reaktioon kykenevää elimistöä, näin ollen aktiivisella ohjauksella tai hoidolla annetaan elimistölle itseparantamisen käynnistävä ärsyke, joka käynnistää elimistön korjaustoimet. (Saarinen 1998.)

  

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim perustettiin 1881, sen jäsenet laittoivat merkille, että ihmistä voidaan parantaa myös valistamalla. Tarvitsematta turvautua yksinomaan pillereihin. (Mustajoki & Kaukua 2002.)

 

* Tulisiko tämä asenne elvyttää ja syventää valistamisen eri muotoja sekä ottaa käyttöön terveydenhoidon

   koulutusohjelmissa luontaislääketiede?

 

Useat kehon häiriötilat, kuten erittäin vakava ummetus voidaan hoitaa tavanomaisia hoitoja täydentävin elementein taikka luontaislääkintää hyödyntäen ja valistamista aktiivisesti hyväksi käyttäen.

 

Tämän(kin) johdosta tärkeää on, että Suomessa virallisen terveydenhoidon opetussuunnitelmia ja julkista terveydenhoitoa sekä perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa syvennetään ja laajennetaan luontaislääketieteellä ja erilaisilla terapiamuodoilla, joista vuorovaikutusterapia kuuluu tärkeimpien terapiamuotojen joukkoon.

 

Mistä ummetus johtuu?

Ummetus on aina oire jostakin ja sen aiheuttajat jaetaan kuuteen kategoriaan.

 

1. Elämäntavat

Ummetuksen saa aikaiseksi psyykkinen ja fyysinen jännitystila, matkustaminen, ympäristönvaihdokset ja uusi elämänrytmi. (Vauhkonen & Holmström 2012: Arkkila 2008.)

 

Magnesiumin puute aiheuttaa ummetusta. Toimiiko magnesiumoksidi jopa ensiapuna kriittisessä tilanteessa?

Matkustaminen voi jopa hidastaa suolen toimintaa niin, että henkilö ulostaa viikon kestäneen matkan jälkeen vasta kotiin tultuaan. Tämä ei ole mitenkään harvinainen ilmiö ja joka voidaan ennakoida ja hoitaa. Erityisesti lasten ummetus, joka johtuu matkustamisesta tulee ottaa hyvin tosissaan.

Hidas suolentoiminta ei niin ikään ole perinnöllistä. Kun toisen vanhemman suoli ei esimerkiksi toimi matkan aikana ja lapsellakin on sama vaiva, niin tätä ei voida joidenkin vanhempien mielestä hoitaa, koska on suvussa esiintyvä ilmiö.

 

2. Lääkkeet

Paksusuolen ummetustilan aiheuttavat lääkeaineiden kuten verapamiilin, rautalääkkeiden, ja ennen kaikkea opiaattiryhmän kipulääkkeiden käyttö. Antikolinergiset lääkkeet, näitä ovat neuroleptit, depressiolääkket, Parkinsonin taudin lääkkeet. Diureetit, Sukralfaatti, antasidit (Vauhkonen & Holmström 2012; Arkkila 2008.)

Säännöllisten ulostuslääkkeiden käytön huonona puolena on se, että ne totuttavat suolen näihin ja näin ollen ihminen kärsii ummetuksesta ilman ulostuslääkkeitäkin (Vauhkonen & Holmström 2012).

Säännöllisessä ja pitkäaikaisessa käytössä olevat Fructolax monikuitujauheet ja puristeet, Laxoberon-tipat ja kapselit, Levolac-tuotteet  ym. saattavat heikentää suolen omaa toimintaa. Pahimpana seurauksena, jota suolentoiminnan edistämiseen käytettävien lääkkeiden ja mahdollisten muiden tuotteiden vaikutuksena saattaa pahimmillaan seurata on avanteen sijoittaminen ihmiselle.

 

* Mikä avanne sitten on?

 

Avanne on keinotekoinen aukko, josta suolensisältö, virtsa ja kuona-aineet kulkeutuvat kehon ulkopuolelle. Avanne tehdään silloin, kun suolen tai virtsaelinten osa on jostain syystä vahingoittunut tai toiminta on häiriintynyt tai lakannut kokonaan. (Finnilco 2003.)

 

3. Metaboliset ja endokriiniset syyt

Ummetusta aiheuttavat eräät endokrinologiset sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi). Veden riittämättömästä saannista tai liiallisesta menetyksestä johtuva elimistön kuivuminen, veden poistuminen kemiallisesta yhdisteestä (dehydraatio). Tämä aiheuttaa myös ulosteen kuivumista ja kovettumista suolessa. (Arkkila 2008.)

Diureettisten juomien (kahvi, kola, tee) vähentäminen tai näiden välttäminen lienee aiheellista ummetuksen ollessa läsnä (Iivanainen, Jauhiainen & Pikkarainen 1997).

Juustojen runsas nauttiminen aivan varmasti edistää ja ylläpitää ummetusta.

Rasva-aineenvaihdunnan häiriintymiselle (Diabetes) on ominaista muun muassa veren suurentunut glukoosipitoisuus ja sen runsas erittyminen virtsaan. Diabeteksessä esiintyvään neuropatiaan liittyy ummetusta ja/tai ripulia. (Arkkila 2008; Rönnemaa 2003.)

Munuaisten vajaatoiminnassa syntyvä tila, (uremia, virtsamyrkytys) jossa kuona-aineet mm. virtsa eli urea/karbamidi poistuu virtsaan vaillinaisesti. Tämän oireina on anemia, pahoinvointi, ruokahaluttomuus, pahoinvointi, oksentelu, väsymys ja verenpaineen kohoaminen. (Arkkila 2008.)

Neurologiset sairaudet, eli selkäydinvaurio, Parkinsonin tauti, MS-tauti, aivohalvaus, kasvaimet suolessa, jonka oireena on laihtuminen, verenvuoto suolesta, anemia ja koholla oleva veren lasko (La). (Arkkila 2008.)

 

4. Psykogeeniset syyt 

Anoreksia nervosaa sairastavien ihmisten yksipuolinen ruokavalio hidastaa suolen toimintaa ja on omiaan aiheuttamaan ummetustilan. Depressiosta kärsivät saattavat myös lisäksi kärsiä ummetuksesta ja psykoosit aiheuttavat ummetusta. (Arkkila 2008.) Ulostetta ja ulostamispakkoa ei tulisi koskaan tukahduttaa (Iivanainen,  Jauhiainen & Pikkarainen 1997).

 

5. Rakenteelliset syyt 

Suolitukokset; kasvaimet, divertikkelit, eli pullistumat, volvolus eli suolenkiertymä. Näitä kiertymiä voi syntyä eripuolille suolta kuin aina vatsapaidan ja jopa mahalaukun kiertymäksi asti. Ahtaumat, ja fissuurat eli erilaiset uurteet, halkiot, pykimät. Ummetus aiheuttaa peräaukon haavauman eli fissuuran (fissura ani) kun kova uloste vahingoittaa peräaukkoa, paperissa näkyy tuolloin kirkasta verta. (Vauhkonen & Holmström 2012; Arkkila 2008.)

 

6. Toiminnalliset syyt 

Ärtyvän suolen oireyhtymä, spastinen lantionpohjaoireyhtymä ja hitaan läpikulkuajan ummetus (Arkkila 2008).

Liiallinen proteiinien saanti saattaa aiheuttaa vesitasapainonhäiriöitä. Proteiineja tulisi saada ravinnosta 0,8 g/kg/vrk. 400 kJ:a vastaavan proteiinimäärän aineenvaihdunta vaatii 350g vettä. Kun taas vastaava rasva-tai hiilihydraattimäärä kuluttaa 50 g. Jos proteiinien osuus on yli 15% energiasta, nesteen määrään on kiinnitettävä huomiota. (Peltosaari, Raukola & Partanen 2002.)

Liiallinen proteiinin saanti ilman nestelisäystä saattaa aiheuttaa ummetusta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MISTÄ ULOSTEEN VÄRI SAATTAA KERTOA?

Tummat ulosteet

Ovat seurausta rautalääkkeistä, lakritsin tai mustikoiden syömisestä.

Veriset tummat ulosteet

Ovat seurausta ylemmän suolistoalueen verenvuodosta tai suolistosairauksista.

60 ml:n verivuoto mahalaukkuun värjää ulosteen mustaksi. Mikäli vuoto on runsasta uloste on  löysää, imelältä haisevaa tummaa ulostetta, niin sanottua meleenaa eli mustaa veriulostetta.

Kirkkaat veriviirut ulosteen pinnalla

Ovat peräisin peräaukon haavaumista tai peräpukamista.

Harmaanvalkoiset ulosteet

Esiintyy sappiteiden tukosten kontekstissa.

Vihertävänkeltaiset ulosteet

Ovat seurausta suoliston tulehduksellisista muutoksista.

Rasvaiset ulosteet

Ovat seurausta sapen tai haiman toiminnan häiriöstä.

Runsaasti suolilimaa sisältävät ulosteet

Ovat tavallisesti merkki ruoansulatushäiriöstä. (Rautava-Nurmi H, Westergård A, Henttonen T, Ojala M &  Vuorinen S. 2012; Castrèn M, Helveranta K, Kinnunen A, Korte H, Laurila K, Paakkonen H, Pousi J & Väisänen O 2012.)

 

SUOLISTO JA BAKTEERIT

Suolisto on energinen elämänlanka ja ihmisen toiset aivot (Gershon 2015). Ihmisen ruuansulatuskanavassa on noin 200 miljoonaa hermosolua. Ruuansulatus vaatii voimakasta hermotoimintaa, jota hermotoimintaa kutsutaan enteeriseksi hermostoksi.

Koiralla ja kissalla on yhtä paljon hermosoluja kuin ihmisen suolistossa, suolisto on siis yhtä älykäs kuin nämä eläimetkin. Vatsassa on satoja miljardeja bakteereja ja miljoonia hermosoluja, jotka vaikuttavat ihmisen persoonallisuuteen ja käyttäytymiseen.

 

Miksi evoluutio varusti ihmisen kaksilla aivoilla?

Evoluutio halusi eriyttää aivotoimintoja samasta syystä, kuin me haluamme pöydällemme tietokoneen. Toimintoja siirrettiin suolistoon niiden tehostamiseksi. Johtoja ei tarvita, sillä suolisto hoitaa homman omin päin, näin ollen ei ollut tarvetta laajentaa aivoja, jotta sinne mahtuisi satoja miljoonia hermosoluja lisää. Kahdet aivomme käyvät niitä yhdistävän kiertäjähermon välityksellä jatkuvaa vuoropuhelua.

 

Välittäjäaineet

Suoliston bakteerit tuottavat samoja välittäjäaineita kuin aivotkin. Dopamiinia, serotoniinia, endorfiinia ja GABAA. (HS 2014.)

Eli suolistossa ja aivoissa toimivat myös samat välittäjäaineet, yksi näistä välittäjäaineista on serotoniini. Serotoniinin merkitys elimistössä vaihtelee asiayhteyden mukaan, aivoissa serotoniini tarkoittaa hyvää oloa, kun taas vatsassa se rytmittää suolen toimintaa ja säätelee immuunijärjestelmää.

95 prosenttia ihmiskehon serotoniinista muodostuu suolistossa. Seroniini vie aivoihin tietoa, jota ei oikeastaan ole tarkoitettu aivoille vaan suolistolle, ylimääräinen tieto saattaa aiheuttaa väärinkäsityksiä. Tiedetty on, että tunteet vaikuttaa vatsaan mutta nyt tiedetään myös, että vatsa vaikuttaa tunteisiin.

Enteerinen hermosto voi vaikuttaa tunteisiin. Se lähettää aivoihin viestejä, jotka eivät saavuta tietoisuutta mutta ne voivat muuttaa tapaa, jolla aivot hahmottavat maailmaa. Kyky ajatella hyviä ja onnellisia ajatuksia ja vastustaa masennusta ja ahdistusta on hyvin altis viesteille, joita suoli lähettää aivoihin. Tässä mielessä vatsa vaikuttaa alitajuntaan.

Tutkijat pohtivat voiko aivoilla ja suolistolla olla yhteisiä sairauksia. Mahdollista on, että masennus, parkinsonin tauti tai muut neurologiset sairaudet saavat alkunsa vatsasta. Parkinsonin tauti aiheuttaa vakavia ruuansulatushäiriöitä, tästä on päätelty, että parkinsonin tauti vaikuttaa hermosoluihin paitsi aivoissa myös suolistossa. Jo ennen ensimmäisiä motorisia oireita henkilöllä voi olla ummetusta, tai muita ruuansulatushäiriöitä tai häiriöitä hajuaistissa.

Parkinsonin tauti voi aiheuttaa ruuansulatushäiriöitä jopa 20 vuotta ennen motorisia oireita. Sairaus saattaa näin ollen alkaa muualla kuin aivoissa ja edetä hermojärjestelmässä vähitellen kohti aivoja (aivotoiminnan heikkeneminen, tasapainonhäiriöt).

Onko mahdollista tehdä parkinson diagnoosi biopsian avulla, eli tarkastelemalla suolistosta otettua näytettä? Tavallisesta suolistosta otetusta näytepalasta löytyy noin 150 hermosolua, niistä voi päätellä mitä on meneillään aivoissa. Parkinson potilaiden koepalojen hermosoluissa oli samoja tyypillisiä Parkinsonin taudin aiheuttamia vaurioita, joita esiintyy keskushermostossa.

Tieto on mullistava! Suolisto on kuin ikkuna aivoihin. Lähitulevaisuudessa suolibiopsia voi olla rutiinitoimenpide taudin diagnosoimisessa. Yhä useammat tutkijat ovat sitä mieltä, että kun halutaan hoitaa aivoja, niin katse kannattaa suunnata vatsaan.

 

Energeettinen anatomia

Onko olemassa energeettinen anatomia, josta ei kerrota lääketieteen oppikirjassa? Monet parkinson, ja alzheimerin tautia sairastavat sekä masennuksesta kärsivät potilaat ovat saaneet lievitystä oireisiinsa akupunktiosta. Vatsan akupunktio voi parantaa kognitiivisia toimintoja ja säädellä tunteita.

 

Enterotyypit

Suoliston mikrobikoostumuksen perusteella ihmiset voidaa luokitella kolmeen ryhmään, ryhmiä kutsutaan enterotyypeiksi. Veriryhmien lisäksi ihmiset voidan siis ryhmitellä suolistobakteerien mukaan. Jako perustuu bakteerien kykyyn muuttaa ravintoa energiaksi myös bakteerien vitamiinien tuotannossa on eroavaisuuksia. Vielä ei tiedetä mitkä tekijät määrittävät enterotyypin. Enterotyyppeihin ei vaikuta maantieteelliset tekijät, rotu, sukupuoli tai ikä. Geenit, ympäristö vai ravinto? Mikä on bakteerien rooli tiettyjen kroonisten sairauksien puhkeamisessa? Tätä selvitellään.

 

Ärtyvä suoli

Ärtyvän suolen oireyhtymän laukaisee stressi tai traumakokemus. Ihminen käsittelee alitajuisesti useita asioita vatsallaan. Potilaiden oireita lievitetään kokonaisvaltaisella hoidolla, hyödyntäen myös hypnoosia.

Lähde

Tiededokumentti: toiset aivomme. Yle areena 2015.

http://areena.yle.fi/tv/2152568

 

Haima

Haiman ruuansulatusentsyymien ”aktivoimiseksi” ja haiman ”rentouttamiseksi” tukihoitona kuuman suihkun vaikutusta vatsan ja selän puolelta haiman alueelle voi kokeilla. Tämä suihku 2 x päivässä on mahdollisesti jopa lievittänyt esidiabeteksen oireita.

Kuidut saadaan vain kasviksista, marjoista, hedelmistä ja täysjyväviljasta. Alla olevan kuvan aamiaisesta on jätetty viljat pois ja tämä on vähähiilihydraattinen.

Miksi?

Tukee aivoterveyttä, josta neurologi Perlmutterin kirjasta lisää.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kuva Marena Tiaskorpi-Mattila

 

Neurologi David Perlmutterin mukaan hiilihydraattien lähteet mm. täysjyväviljat saattavat aiheuttaa muistihäiriöitä, ADHD:ta, ahdistusta, kroonista päänsärkyä ja masennusta ja paljon muuta.

http://www.drperlmutter.com/about/

 

Perlmutterin kirjasta lisää tietoa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva kirjasta Marena Tiaskorpi-Mattila

 

Kuitujen hyödyt:

1. Ummetus vähenee imeytymättömien ravintokuitujen ansiosta. Näitä ovat marjat, kasvikset, hedelmät ja täysjyvävilja.

2. Selluloosa (kasviksissa, marjoissa, hedelmissä ja täysjyväviljassa) sitoo paksusuolessa vettä (n. 1g sitoo 15 g vettä), tämä lisää ulostemassaa määrältään ja näin nopeuttaa sen läpikulkua.

3. Ravintokuidut ehkäisee divertikuloosia.

4. Ravintokuidut ehkäisevät paksu- ja peräsuolen syöpää, tietoa on myös ruiskuidun rinta-, paksusuoli- ja eturauhassyövän etenemistä hidastavasta vaikutuksesta.

5. Kuitu sitoo ja laimentaa jo syntyneitä, syöpäriskiä lisääviä yhdisteitä.

6. Kuitu vähentää suolistobakteerien mahdollisuutta muodostaa sulamattomasta ravinnosta karsinogeenejä, kun se nopeuttaa massan läpikulkuaikaa ja muuttaa bakteerikasvustoa.

7. Geeliytyvä kuitu mm. pektiini, jota on hedelmissä ja marjoissa muodostaa mahalaukussa geelin, joka hidastaa glukoosin imeytymistä ohutsuolessa sekä näin ollen parantaa DM II:n veren glukoositasapainoa ja glukoosin sietoa. DM I:ssä kuidut vähentää veren glukoosipitoisuuden nousua aterian jälkeen. Pektiini ja muut geeliä muodostavat yhdisteet lisäävät sappihappojen erittymistä ulosteeseen ja alentavat seerumin kolesterolipitoisuutta. Kuidut ehkäisevät näin sappikivitaudin syntymistä.

8. Kuiduilla on hyvä vaikutus kehon rasva-aineenvaihduntaan.

9. Kuitua sisältävä ravinto hidastaa ruuansulatusta ja poistaa näläntunnetta eli pitää kylläisempänä, kuin raffinoitu ruoka.

10. Kuidut ehkäisee lihavuutta.

11. Kuidut yleensä sisältää niukasti sokeria, ja näin kuiduilla saattaa hyvinkin olla merkitystä hammaskarieksen ennaltaehkäisyssä. Kuitupitoinen ruoka lisää syljen eritystä ja näin vähentää sokereiden happovaikutusta. (Peltosaari, Raukola & Partanen 2002.)

 

Kuitujen haitat:

1. Saattaa aiheuttaa ruuansulatus- ja ilmavaivoja.

2. Kuidut heikentävät raudan, sinkin, magnesiumin ja kalsiumin imeytymistä.

3. Kuidut lisäävät kaliumin, magnesiumin ja natriumin erittymistä, tällä ei näytä olevan merkitystä kehon kivennäisainetasapainolle. (Peltosaari, Raukola & Partanen 2002.)

Kuitujen käyttöön tulisi totutella varovaisesti, mikäli keho ei ole näihin tottunut. On mahdollista saada kehon vastareaktiona jopa vielä pahempi ummetus. 

 

 

 

 

 

 

 

Pellava ja kadmium

Pellavansiementen 1-½ rkl aikuisen vuorokausiannos (riski on, että siemenet menee suolipussiin ja pahentaa näin ummetusta, pellavasiemenrouhe niille, joilla siemenet eivät auta) haaleaan veteen likoon laittaminen illalla yötä vasten ja aamulla/päivällä pellavansiemenliman ja siementen juominen.

Kadmium siirtyy kaivostoiminnan vaikutuksen johdosta kasveihin suoraan maaperästä ja laskeutumana ilmasta. Imeytyy keuhkoista ja ruoansulatuskanavasta. Mikäli ravinnossa on vähän C-vitamiinia, rautaa, kuparia ja sinkkiä niin kadmiumin imeytyminen on tehokkaampaa. Erittyy hitaasti virtsaan. Isot annokset aiheuttavat osteoporoosia, anemiaa, suolisto ja hengitystieoireita, mahdollisesti syöpää. (Jyväkorpi 2007.)

Pellava kerää raskasmetallia kadmiumia maaperästä ja Evira suosittaa sen turvalliseksi käyttömääräksi noin 2 rkl. vuorokaudessa (Evira 2014). Raskasmetallien poistamiseen elimistöstä on Klorellan todettu olevan toimiva tuote (Chlorella.fi 2013).

Eri näkökulmien mukaan saattaa jopa irrottaa amalgaameja. Tulisi ammattilaisen kanssa toimia, mikäli amalgaamit suussa.

 

HYVÄ KIRJOITUS KLORELLASTA alla olevalla Pohjoistuuli.com sivulla.http://pohjoistuuli.com/kaannos-klorella-tekee-kehon-myrkyttomaksi-poistamalla-elohopean-ja-muut-raskasmetallit/

Smoothien sekaan Klorellaa…

 

Jalkaterän vyöhyketerapia

Ummetuksen yksi hoitomuoto on myös jalkaterän vyöhyketerapia, niin lapsille, nuorille, kuin aikuisillekin.

Magnesiumoksidi ummetuksen hoitoon.  Aikuisella magnesiumlisä 350-500 mg/vrk.

Suolavesi

Huoneenlämpöiseen veteen hieman merisuolaa.

Triphala Plus

Ayurvedinen Triphala Plus (colon cleaner) yrttipuriste (ravintolisä). Triphala on yrttiseos tehty kolmen kasvin kuivatuista hedelmistä. Triphala on suosituimpia yrttivalmisteita intialaisessa perinnelääketieteessä Ayurvedassa. Kaiken lisäksi Triphala uuteen havaittiin estävän taikka hidastavan hiiressä ihmisen haimasyöpäsolukasvua. Haimasyöpä on erittäin aggressiivinen syöpä ja sen ennuste huono. (Lindqvist-Niemelä 2008.)

Triphalasta videot ja linkit alla

Yrttipuristeen voi tarvittaessa jauhaa esimerkiksi jugurttiin ja juoda lämmintä vettä päälle, puristeiden kanssa suositellaan ottaa lämmintä vettä. Tämä on ollut joillekin hyvin toimiva tuote.

http://www.youtube.com/watch?v=sk7LshOjULM&list=PL7PeZsY7OjhX-WM-48jgjuc4k7HU0T252
http://www.youtube.com/watch?v=vD9l-es7xU0
http://www.ayurveda-products.eu/food-supplements/digestion-and-metabolism/triphala-plus-organic-60-g.html

Inkivääritee

Inkivääri edistää ruoansulatusta.

Luumut, luumumehu ym. (kuituja, sitoo suoleen nestettä, suolen sisältö notkistuu)

Oheisen kuvan luumut ovat tehokkaita. Jopa niin tehokkaita että 6 luumun peräkkäinen syönti aikuisella on aiheuttanut kovia vatsan (paksusuolen) väänteitä ja kipua sekä voimakkaan suolen sisällön ulostyöntymisen. Varovainen käyttö etenkin lapsilla. 

 

Ruoan pureskelu

Ruoka on pureskeltava suussa ennen nielaisemista, niin hyvin että tämä on pehmeää ja sitkeää.

Smoothiet

Muutama 1-2 smoothie päivässä on auttanut merkittävästi suolen toimintaan. Mitä enemmän smoothieta (hedelmiä, kasviksia ja marjoja) syö/juo vuorokauden aikana sen notkeammaksi ja jopa ripuliksi ulosteen koostumus on tullut. Jopa kelluvan ulosteen häiriötila on poistunut lisäämällä kuituja ruokavalioon.

P.s Höyrystetyt ja/sekä uunissa laitetut kasvikset ovat mainio auttamaan tässä asiassa myös. Yrttikasvikset uunissa ja hieman oliiviöljyä sekaan + extramausteet on mitä ihaninta illallista mahdollisesti lohen/ kanan/tofun seurana.

 

VATSAN TOIMINNAN SMOOTHIE I 

1-2 hengen annos

1 päärynä

150-200 grammaa vadelmia

1 kiwi

1 omena

1/4 tl kurkumaa

1 rkl Liinus pellavareatta (gluteeniton sis.hyviä rasvahappoja)

1 rkl Extra Virgin avocado-öljyä (sis. E-vitamiinia ohentaa verta)

Noin 1-2 desilitraa kookosmaitoa/mantelimaitoa/riisimaitoa/vettä ym.

 

KOOKOSMAIDON terveysvaikutuksia avattu alle olevassa artikkelissa

https://authoritynutrition.com/coconut-milk/

Sekoita ainekset tehosekoittajassa ja nauti. Hedelmien tulee olla kypsiä.

Reseptien tekijä hyvä mainita reseptejä lainattaessa, markkinoitaessa julkisesti ym.

 

VATSAN TOIMINNAN LOUNAS SMOOTHIE II

1 hengen annos

Tätä voi kutsua lounas smoothieksi sen täyteläisyyden johdosta.

½-1 kypsä avocado

50-100 grammaa maustamatonta tofua

1 kourallinen pinaattia

1 hyvin kypsä banaani

1 päärynä

1/4 tl kurkumaa

1 rkl Liinus pellavarae

1 rkl Extra Virgin avocado-öljyä

1-2 desilitraa kookosmaitoa/mantelimaitoa ym.

Tarvitseeko kenenkään kärsiä huonosta tai hitaasta suolen toiminnasta, mikäli alkaa noudattamaan kuitupitoista ruokavaliota ja näitä smoothieohjeita? Lastenkin krooniset ummetusvaivat tulevat kuntoon ruokavaliomuutoksella ja vaikka smoothielisällä muutamassa päivässä. Erityisesti marjojen, joissa on runsaasti siemeniä päivittäinen nauttiminen on hyvin suotavaa.

Vanhempien, isovanhempien, perheen ja ystävien vastuu asian kuntoon laittamisessa on merkittävä. Siemenien huomioiminen myös täysjyväleivän mukana tukee toimintaa.

 

CHIA-siemenet ovat aarre terveydelle ja tukee suolen toimintaa

https://authoritynutrition.com/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VATSAN TOIMINNAN  SMOOTHIE III

1-2 hengelle

1 avocado

2-3 porkkanaa (raastettuna tai viipaloituna sekoittajaan)

2 isoa hyvin kypsää päärynää

1/4 tl kurkumaa

1-3 desilitraa kookos/mantelijuomaa ym. 

1 rkl Liinus pellavarae

1-2 rkl Extra Virgin Avocado-öljyä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VATSAN TOIMINNAN LOUNAS SMOOTHIE IV

2 hengen reilu annos 

2 banaania

1 kiwi

2 rkl kurpitsansiemieniä

½ kourallista tuoretta persiljaa

2 rkl Spirulina jauhetta 

1/4 tl kurkumaa

1-2 lehtikaalin lehteä 

2 porkkanaa 

1 avocado

1-2 rkl   Extra Virgin Avocado-öljyä 

1-1½ dl kookos/mantelimaitoa

Teelusikallinen rusinoita päälle 

 Kahvi

 

Kahvin juonti 3-4 kupillista vuorokaudessa on osoittautunut olevan yksittäinen mahdollisesti ummetustaipumusta ylläpitävä tekijä? Vaikka smoothitkin ja kasvispitoinen ruokavalio on ollut käytössä.

 

Leikkauksen jälkeen käytettyjen kipulääkkeiden (opioidit) aiheuttamaan ummetukseen pyydetään osastolla leikattujen toimesta myös kahvia ummetuksen hoitomenetelmäksi.

 

* Tulisiko hoitohenkilökunnan tarjota ummetuksen hoitoa täydentäviä tukihoitoja rinnalle tai kahvin tilalle, (vaivan

   auttamiseksi)?

 

Alesto-luumuja, hedelmä-marja smoothie, useampi kulhollinen vadelmia, pellavansiemeniä, riittävä veden juonti? Tulisiko leikkaukseen menevän ottaa mukaan sairaalaan tai omaisen tuoda tuoreita marjoja, luumuja…?

 

Nesteet

 

Nesteiden normaali vuorokausitarve on noin 30 millilitraa painokiloa kohden vuorokaudessa (Nylander 2008). Eli 60 kiloa painavan henkilön nesteiden tarve on vuorokaudessa (30 ml x 60 kg = 1800 ml) 1,800 litraa. Mikäli nesteen riittävälle ottamiselle ei ole lääketieteellistä estettä.

 

KUITUJEN KANSSA ON SAATAVA NESTETTÄ. ILMAN NESTETTÄ KUIDUT OVAT KIINTEITÄ MÖYKKYJÄ (Enders 2015).

 

Jo vedenjuonnin lisääminen saattaa helpottaa (ja helpottaakin) ummetusta. Täydellinen ulostus ja eritys vaatii tarpeellisen nestemäärän. Yksi  tapa on juoda ½ litraa vettä kerrallaan. Pysyy paremmin kärryllä vuorokauden aikana juomastaan veden määrästä. Lisäämällä luomuomenaviinietikkaa veden joukkoon tuo fantastisen terveyshyödyn mukanaan keholle.

Omenaviinietikan 10 uskomatonta terveyshyötyä.

https://askelterveyteen.com/omenaviinietikan-10-uskomatonta-terveyshyotya/

 

Vaikuttaako omenaviinietikka lääkkeiden haittavaikutusten eliminoimiseen?

 

Henkilö aloitti yhdistelmäehkäisypillereiden käytön sai 24h vuorokaudessa kestävän päänsäryn joka särky alkoi noin 5 tuntia ensimmäisen pillerin ottamisen jälkeen. Hän jätti pillerit 3 vrk:n käytön jälkeen johtuen päänsärystä. Henkilö aloitti biodynaamisesti viljellyn omenaviinietikan käytön 4 kertaa päivässä 1 rkl kerralla vedessä, ja aloitti uudelleen pillereiden käytön, päänsärkyä ei tullut.

 

Tulee tieteellisesti tutkia omenaviinietikan mahdollisesti lääkkeiden haittavaikutuksia vähentäviä/poistavia ominaisuuksia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva Marena Tiaskorpi-Mattila

 

Hiilihapottoman luontaisen kivennäisveden mineraalit energisoivat kehoa ja mieltä.

 

Mitä kehon energisointiin ja lämmön tuottamiseen tulee, niin tässä on nauris mitä mainio keino. 4-5 keskikokoisen nauriksen syöminen päivässä on kokeilemisen arvoinen keino, saada kylmä nenänpää ja kädet (ääreisverenkierto) lämpimämmäksi + lisäksi retiisien syöminen tueksi.

 

Erikoislääkäri, homeopaatti Sauli Siekkinen toi luennollaan esiin, että vesi ja nesteet yleensä tulisi juoda ruokailun ulkopuolella, sen johdosta, että ruuansulatusnesteet eivät laimentuisi. ½-1 tunti ennen tai jälkeen ruokailun. Lisäämällä hiukkasen merisuolaa tai sitruunamehua tekevät vedestä emäksisen, hyvä terveysetu. Mikäli mahakatarri, mahahaava tai muu vastaava tulee välttää mm. sitrushedelmiä. (Siekkinen 2007.)

 

* Miten sitruuna voi tehdä kehosta emäksistä, kun otettaessa on hapanta?

 

Metaboloituessaan kehossa jättää emäksisen lopputuotteen, tämänkin opin Terveysopisto Saluksessa.

 

Sitruunamehu tulisi laittaa huoneenlämpöiseen veteen ja juoda heti aamusta, koska aamuyöstä/aamusta keho on hyvin hapan. Lämmin vesilasillinen aamusta tukee maksan ja suolen toimintaa. Sitruunaveden juonti pillin kanssa suojaa hammaskiillettä.

 

Hyvin lämpimän veden juominen (1 iso lasillinen) aamulla ensimmäiseksi tyhjään vatsaan on Vogelin yksi neuvo ummetuksen hoitamiseen. Meidän olisi kaikkien opittava tuntemaan arvokasta maustetta sisältävät kasvit ja opittava käyttämään niiden terveyttä edistäviä ominaisuuksia hyväksemme, jotka yrtit toimivat lääkkeinä. Tämänkaltainen luontaishoitomenetelmä perustuu ihmisen oman puolustus- ja parannusmekanismin tukemiseen, kasvivalmisteiden avulla (Vogel 1980).

 

Viralliset ravitsemussuositukset

 

* Miksi ylipäätään ummetusta synnyttävä peruna sisältyy sairaalassa, seniorikodeissa, erilaisissa laitoksissa

   eritoten niiden henkilöiden päivittäiseen ruokavalioon, jotka eivät pääse itse välttämättä edes liikkumaan?

* Ja kouluruokavalion merkittäväksi osaksi?

* Eikö kalaruokia (Omega3) tulisi alkaa tarjota kasvaville ja kehittyville lapsillekin perunan sijaan?

 

Yleisesti tiedetään, että paljon laitos- ja sairaalamiljöössä vuoteessa makaavat eritoten iältään vanhemmat henkilöt kärsivät kroonisesti huonosta suolentoiminnasta ja jonka toiminta toimitetaan noin kolmen päivän välein peräaukkoon työnnettävien ruiskeiden avulla.

 

* Tarvitseeko tämänkaltaista suolen kyykyttämisen tilaa vielä pahentaa runsaalla perunan tarjonnalla?

 

Mikäli ummetus on erittäin vaikea tämä voi johtaa suolitukoksen kaltaiseen tilaan (Tohtori.fi 2014.) Ohivuotoripulia voi esiintyä ummetuksesta kärsivillä, tällöin vain neste pääsee kovien suolensisältö eli ulostemöykkyjen ohitse. Ummetus voi olla suolitukoksen oire, tällöin esiintyy myös vatsakipuja. Suolitukostilaan sisältyy suolensisällön oksentamista. Paksusuolen tuoksessa tämä oksennus voi olla ulosteen väristä ja hajuista. (Lehtonen 2002.)

 

Tämänkaltaista suolitukosta tavataan muun muassa senioreilla, pyörätuolissa istuvilla ja kaltoin kohdelluilla kehitysvammaisilla lapsilla.

 

Viralliset ravitsemussuositukset myöntävät, että perunalla ei ole mitään erityisiä terveyden edistämisen vaikutuksia (Terveyttä ruoasta 2014).

 

* Miksi perunaa tarjotaan erityisesti sairaalan, eri laitosten ja kasvavien lapsien menussa niin runsaasti, kun sillä ei

   ole erityisen merkittäviä terveyden edistämisen vaikutuksiakaan, minä vain kysyn?

 

* Eikö ravinnolla tulisi nimenomaan olla terveyttä edistäviä, kasvua tukevia ja sairauksia ennaltaehkäiseviä ja

  parantavia vaikutuksia?

 

 

 

Sielullinen tasapaino

 

Vogel korostaa myös sielullisen tasapainon merkitystä ummetuksen hoitamisessa eli riittävän unen, rentoutumisen ja liikunnan sijaa elämässä ja kehoittaa välttämään runsasta istumatyötä (Vogel 1980).

 

Oheisesta käytänöllisestä oppaasta lisävinkkejä ummetuksen hoitoon.

http://www.ummetus.com/hoito

 

Suolistoon liittyvää tietoa alla olevalta blogilta.

http://biohakkerit.fi/kirjoittajat/
http://antioksidantti.fi/fi/laakarit/olli-sovijarvi
http://ollisintegrallife.com/2014/09/23/suoliston-kunto-on-terveyden-kulmakivi/

 

Lähteet

 

Arkkila P. 2008. Aikuisen ummetus. Ajankohtaista lääkärin käsikirjasta. Duodecim 2008; 124:32-3.

Castrèn M, Helverante K, Kinnunen A, Korte H, Laurila K, Paakkonen H, Pousi J & Väisänen O 2012. Ensihoidon perusteet. Pelastusopisto, Suomen Punainen Risti. Otava. Keuruu.

Chlorella.fi. 2013. Terveen elämän perusta.

http://chlorella.fi/chlorella-tehokkain-tunnettu-luonnollinen-raskasmetallien-seka-muiden-synteettisten-aineiden-puhdistaja/

Colonic-terapia 2014.

http://www.colonic.fi/4

Enders 2015. Suoliston salaisuus. Otava. Keuruu.

Evira. 2014. Usein kysyttyä vierasaineista.

http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/asiakokonaisuudet/vierasaineet/
usein+kysyttya/

<span style="font-size: 18px; font-family: 'Times New Roman', serif; color: #1c171

Gershon M. 2015. Tiededokumentti: toiset aivomme. Yle Areena 8.1.2015.

http://areena.yle.fi/tv/2152568

HS 2014. Tutkimus: Syy masennukseen voi löytyä suolistosta. Helsingin Sanomat 16.8.2014.

http://www.hs.fi/terveys/Tutkimus+Syy+masennukseen+voi+l%C3%B6yty%C3%A4+suolistosta/a1407925354969

Iivanainen A, Jauhiainen M & Pikkarainen P. 1997. Sisätauti-kirurginen hoito- ja hoitotyö. Kirjayhtymä Oy. Helsinki.

Isomäki M. 2005. Painonhallinta luento. Helsinki.

Jyväkorpi S. 2007. Elintarvikkeiden turvallisuus, vieras- ja lisäaineet ravinnossa. Luento 1.3. 2007. Helsingin Työväenopisto.

Lindqvist-Niemelä A. 2008. Hoitoa luonnonlääkkeillä. Teoksessa: Energialääketiede. Solprint Mijas, Espanja

Lääketieteen termit. 2007. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.

Lehtonen J. 2002. Ripuli ja Ummetus. Teoksessa: Ensihoidon perusteet. (Toim.) Castrèn M, Kinnunen A, Paakkonen H, Pousi J, Seppälä J & Väisänen O. 2002. Pelastusopisto, Kuopio, Suomen Punainen Risti, Helsinki. Otava.

Mustajoki P & Kaukua J. 2002. Senkka ja 100 muuta tutkimusta. Hippokrates, Duodecim. Gummerus. Jyväskylä.

Nylander U. 2008. Kliinisen hoitotyön perusteet. Luento. Helsingin Ammattikorkekoulu Metropolia.

Peltosaari L. Raukola H. & Partanen R. 2002. Ravitsemustieto. Otava. Helsinki.

Rautava-Nurmi H, Westergård A, Henttonen T, Ojala M &  Vuorinen S. 2012. Hoitotyön taidot ja toiminnot. SanomaPro Oy. Helsinki.

Rikala K. 2005. Pelastajabakteerit. Luento Fitline Helsinki.

Rönnemaa T. 2003. Neuropatiaoireet. Teoksessa: Diabetes. (Toim.) Ilanne-Parikka P, Kangas T, Kaprio EA & Rönnemaa T. Duodecim, Diabetesliitto. Karisto Oy Hämeenlinna.

Saarinen S. 1998. Luontaishoito-oppi. Teoksessa: Täydentävät vaihtoehdot terveydenhuollossa. Edita. Helsinki.

Siekkinen S. 2007. pH-luento. 12.3.2007. Kampin palvelukeskus, Helsinki.

Terveyttä Ruoasta 2014. Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014.  Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/attachments/fi/vrn/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.2.pdf

Tohtori.fi 2014. Ruuanslatuskanavaan liittyvät oireet ja sairaudet.

http://www.tohtori.fi/?page=4182373&id=9664893

Vauhkonen I & Holmström P. 2012. Sisätaudit. Sanoma Pro Oy. Helsinki.

Vogel A. 1980. Luonto, paras lääkitsijä. Gummerus. Jyväskylä.

 

fruit-kuva-2