Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

 

 

TARTUNTATAUTI

 

Tauti leviää kansan

keskuuteen. 

Paha tauti ämpäriä katselee, johon

näin oksentelee. 

Henkistä pahoinvointia

ammentelee. 

Yrjöää pian päälle koko

maan. 

Laineet oksennuksen rannoilla

liplattaa. 

Psyykkistä on tämä laatuaan, henkistä

pääomaltaan. 

Ihmisiä niin pahoinvoivia, splittailevia, psyykkisesti

oireilevia. 

Aivoherne rutistunut, kutistunut

ja niin ahdistunut. 

Laineilla veneessä soutaa pelastaja, itsensä

löytäjä. 

Venettä ken heiluttaa, pelastajaa yrittää

näin upottaa? 

Turvaton mieli, ihmisen kiero

kieli.

Pitää soutaja kiinni veneestään, henkisestä

vapaudestaan. 

Tuntee sen pohjan ja reunat päältä ja

alta päin, 

toteuttaa itseään näin. 

Oksennus ei voi tuo koskettaa, ihoa polttaa

ja näin satuttaa. 

Henkinen rappeuma, nousee

uudelleen. 

Keskiajalla tämä kukoisti, vainot noituuden

kirkkojen ja pappien. 

Toistaa samaa virttä ihmislaumojen,

infektio tuo täydellinen. 

Aivoherne rutistunut, kutistunut ja niin

ahdistunut. 

Ymmärrä ei tätä ihminen, mihin huomio

nyt keskittäen. 

Keskiaika väistynee, lapsi onnellinen

kuin hymyilee. 

Lapsi kun kasvaa oikeinpäin, ei kiusaa

toista elämässä

näin. 

Ei oksentele edes ämpäriin päin, koska tuntee

itsensä näin. 

Tartuntaa ei vie eteenpäin ja moukkana

kävele päälle päin. 

Vaan auttaen ohjaa eteenpäin, ihmistä polulla

elämän näin.

 

Marena Tiaskorpi-Mattila 6/2017

Kaikki tekijänoikeudet pidätetään

 

 

 

TARTUNTATAUDIT

 

* Ovatko tartuntataudit ihmiskunnan suurin vitsaus nyt ja etenkin tulevaisuudessa?

* Miten kansalainen voi suojautua näiltä, kun lukuisia erilaisia tartuntatauteja ilmestyy mitä todennäköisesti yhä

   lisääntyvässä määrin (5/2016)? Tämäkin ennuste on näyttäytymässä toteen.

 

Ihmisen immuunipuolustus heikkenee muun muassa lisääntyneen UV-B-säteilyn seurauksena. Otsoni suodattaa auringon UV-B-säteilyä, joka aiheuttaa myös syöpää ja silmän sarveiskalvon tulehdusta sekä linssin sumentumista (harmaakaihi). Kasvihuoneilmiön voimistuminen voi myös nopeuttaa otosonikatoa. (Hiekka, Nowak & Veistola 2007.)

 

1 ruokalusikallinen hunajaa päivässä = radioaktiivisuutta vastaan (Keinonen 2004). Tähän olisi mielenkiintoista saada tieteellistä tutkimusta tueksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat Pixabay (ellei toisin ilmoiteta)

 

Uudessa valmiuslaissa 3 §:n poikkeusolojen määritelmässä määritellään myös 5) vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti poikkeusoloksi.

 

* Tämänkö varjolla  - vaikka tartuntatauti ei olisikaan todellisuudessa vaarallinen - myös mahdollistetaan

   lääketehtaiden rahojen "kuppaaminen" THL:ään?

* Poikkeusoloako ("vaarallinen tartuntatauti") käytetään pakkorokotuksissa?

 

 

Ilta-Sanomat toi esiin 25.11.2015 ”Perheenäiti ei pelkää tuhkarokkoa”-artikkelin. Perheenäiti ja lääkärikoulutuksen saanut Tarja Furu kertoo, että perinteiset lastentaudit ovat oleellinen osa lasten kehitystä. Sairaudet kypsyttävät immuniteettia eli vastustuskykyä.

 

Uusi valmiuslaki (1552 / 2011) 3 §

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20111552

 

Milloin puhumme tartuntataudista?

Kun mikrobi siirtyy ihmisestä toiseen puhutaan tartuntataudista. Mikrobit tarttuvat suoraan ihmisestä toiseen tai eri reittejä pitkin. Kun ihminen joutuu tekemisiin uuden mikrobin kanssa puhutaan tartunnasta, joka ei välttämättä aiheuta tautia. Tällöin puhutaan kolonisaatiosta, jossa mikrobi asettuu osaksi kehon normaalifooraan ja voi jäädä pitkäksikin aikaa limakalvolle tai iholle. (Mäkelä & Mäkelä 2000.)

 

Kun mikrobi lisääntyy elimistössä puhutaan infektiosta eli infektiotauti on infektion kliininen näkyvä ilmenemismuoto. Oireeton infektio, joka voidaan todeta esimerkiksi vain laboratoriokokeilla on subkliininen. (Uhari, Nuorti & Lyytikäinen 2011.)

 

Tartunnan reittejä

Limakalvotartunnoista ovat esimerkiksi sukupuolitaudit ja nämä taudit tarttuvat kahden ihmisen limakalvojen kosketuksesta. Varmin keino estää tämänkaltaiset tartunnat on kondomi. Useat mikrobit leviävät pisaratartuntana. Erityisesti yskiessä ja aivastaessa ilmaan muodostuu pieniä pisaroita, jotka sisältävät runsaasti hengitysteistä peräisin olevia mikrobeja, jotka helposti tarttuvat ihmisiin sisäänhengityksen mukana. Sen helpommin pisarat leviävät miten lähempänä fyysisesti ihmiset toisiaan ovat. Lähes kaikki pisaratartuntana leviävät taudit tarttuvat myös kosketustartuntana. (Mäkelä & Mäkelä 2000.)

 

Mikä on kliininen aivastus, jonka jokaisen tulisi hallita?

Kliininen aivastus toteutetaan aivastamalla aina kyynärtaipeeseen (estetään mikrobien pääsy ilmaan, parhaan kyvyn mukaan) tai/ja kertakäyttöiseen nenäliinaan, jonka liinan reunat taitetaan, niin että aivastuksen tai yskän jätökset/mikrobit jäävät paperin sisälle (ei levitä mikrobeja ympäristöön tai kosketuksen kautta toiseen henkilöön roskapussista) ja liina hävitetään roskiin heti sen jälkeen. Kliinisessä aivastuksessa kerran käytettyä nenäliinaa ei välivarastoida taskuun, käsilaukkuun, pöydälle tai lainata toiselle henkilölle edes perheen sisällä.

 

Huolella tehty kliininen aivastus suojaa lähellä olevia ihmisiä tartunnoilta.

 

Vastuu tartuntatautien ehkäisystä on meillä kaikilla. Nähdessään vastaantulevan aivastavan ilman edellä mainittuja suojatoimenpiteitä kannattaa kiertää mikrobipilvi tai/ja olla hengittämättä hetken aikaa kunnes aivastelija on kävellyt ohitse. Tartunnoilta voi myös suojautua karttamalla väenpaljoutta ja vierailuja erityisesti epidemian taikka pandemian aikana.

 

Lisää reittejä

Kosketustartunnassa mikrobeja on sairaan henkilön iholla ja eritteissä ja hengitysilmassa. Tämän kautta mikrobit leviävät esineisiin, joihin ihminen koskettaa, vuodevaatteisiin. Erityisen paljon mikrobeja on haavoissa tai ripulipotilaan ulosteessa. Käsien saippuapesu on tärkein keino estää kosketustartuntoja. (Mäkelä & Mäkelä 2000.)

 

Suun kautta tarttuvat erityisesti suolistoinfektiot.Tämänkaltainen tartunta voidaan saada aivan suoraan suolistoinfektiota sairastavan henkilön ulosteesta käteen ja kädestä suuhun. Nämä tartuntataudit viihtyvät erinomaisesti ruoassa ja vedessä, jossa ne myös lisääntyvät sekä säilyvät tartuntakykyisinä. (Mäkelä & Mäkelä 2000.)

 

Päivittäinen hyvä käsien saippuapesu ja hygieniasta huolehtiminen (puhtaat alusvaatteet päivittäin ja eritoten ulosteesta likaantuneet vuode ym. vaatteet pestään välittömästi riittävässä lämpötilassa) on tehokas keino välttää näitä tartuntoja. Salmonellan ehkäisyn näkökulmasta käsien saippuapesu korostuu käymälässä käynnin jälkeen, jotta salmonellojen siirtyminen ulosteesta käsiin ja edelleen ruokaan välttyy. (Mäkelä & Mäkelä 2000.)

 

Veren välityksellä tarttuvat taudit, kuten hepatiitti C-virus (HCV) aiheuttaa subkliinisenä oireena ohimenevän maksatulehduksen. Hepatiitti C-virus tarttuu herkästi veristen injektioneulojen  ja – ruiskujen käytön yhteydessä. Yleensä tartunta on seurauksena suoneen ruiskutettavan  huumeen käytön johdosta. Hepatiitti B-virus (HBV) aiheuttaa maksatulehduksen ja tämä usein johtaa krooniseen tautiin ja lisää näin ollen maksasyövän vaaraa. Veren välityksen lisäksi hepatiitti B-virus tarttuu sukupuoliyhteydessä sekä äidistä syntyvään lapseen. (Leinikki 1998.)

 

AIDS eli immuunikato voi tarttua injektioneulan piston tai verensiirron mukana. AIDSIA tartuttava HIV-virus ei tartu kovinkaan helposti. HIV-virus ei kykene läpäisemään tervettä ihoa eikä keuhkoputkien limakalvoa. HIV-virus ei myöskään tartu kosketuksen tai pisaroiden välityksellä. HIV-virus tarttuu suoraan verestä vereen, (veren ja elinsiirtojen yhteydessä, suonensisäisten huumeiden käytön välityksellä) sukupuoliteitse tai äidistä lapseen, raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. Riski saada HIV pistotapaturmassa on vain 0,3 prosenttia. (Leinikki 1998; Kurki & Pammo 2010.)

 

Ennaltaehkäisy

Ihmisen vastustuskyky eli immuniteetti on terveyden välttämätön edellytys. Ravintoaineiden piileväkin puute tai/ja heikentynyt saanti ja aliravitsemus kasvattaa merkittävästi alttiutta sairastua tartuntataudeille. Syöpätautien hoitoon käytetyt lääkkeet ja säteilytys heikentävät infektiopuolustusta. Tehokas jätehuolto, yhä lisääntyvien rottien hävittäminen, (levittävät tartuntoja) hyvä hygienia, niin ympäristö kun henkilökohtainen hygieniakin estävät tartuntatautien leviämistä. (Mäkelä & Mäkelä 2000.)

 

Ihmisen kehon normaalifloora, terve iho ja limakalvot suojaavat mikrobitartunnoilta myös täysiarvoisella ravitsemuksella ja optimaalisella suolen toiminnalla on merkitystä suojaamaan tartuntataudeilta.

 

Tartuntatautien ennaltaehkäisyssä huolehdittava on ilman puhtaudesta, (globaali terveys) jätevesien oikeanlaisesta käsittelystä ja kompostoinnin hyödyntämisestä sekä ruoan oikeanlaisesta käsittelystä ja säilyttämisestä. Pakastaminen estää ruoan pilaantumisen, mitkään mikrobit eivät kasva pakastuslämpötilassa, kun solut ovat jäätyneet, kuivaaminen estää myös mikrobien kasvua. Puhtaus ruoan valmistuksessa on tärkeää. Puhtaat ruokailuvälineet ja käsien saippuapesu ennaltaehkäisevät tartuntojen saamista. (Mäkelä & Mäkelä 2000.)

 

Matkustaminen oudoille alueille, joiden hygieenisestä tasosta ei voi olla lähimaillekaan varma tulee välttää kylmiä leikkeleitä, majoneesipohjaisia salaatteja, vihanneksia, kylminä tai haaleina tarjottuja liha-, kala- tai kananmunaruokia, ostereita ja muita mereneläimiä, kuorituista hedelmistä tehtyjä jälkiruokia, pakkaamattomia maitotuotteita sekä juomia, joihin on lisätty jääkuutioita. Turvallisinta on käyttää pullotettua vettä. (Leinikki 1998.)

 

Rukous

Lääketieteen tohtori ja immunologi Susanna Ehdin tuo esiin, että rukous muistuttaa hyvinkin meditaatiota. Rukouksella on vaikutusta bakteereihin, kasveihin, ihmisiin ja eläimiin (Ehdin 2002).

 

* Miksi suomalaiset lääkärit ja terveyden edistäjät eivät puhu tämänkaltaisista näkökulmista?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meditaatio – tieteellisesti tutkittuna – auttaa moneen erilaiseen terveysasiaan. 

 

Halaaminen

Runsaalla halailulla ja lämpimillä ihmissuhteilla on todella suojaava vaikutus flunssaa vastaan (HS 2015).

 

* Puolison, lasten ja ystävien ym. "syvähalaamisella" ei liene haitallisia sivuvaikutuksia?

 

Käsihygienia

Kliinisen hoitotyön tunnilta hyvä tietää, että….

 

Kynnen alla on Suomen väkiluvun verran mikrobeja…

Sormuksen alla on Euroopan väkiluvun verran mikrobeja…

Tulehduksessa on maailman väkiluvun verran mikrobeja…

 

Niin sanotuissa Courmet ravintoloissa asetellaan paljain käsin ruoka lautaselle ja aivan kuin tästä toimintamallista oikein vielä ylpeiltäisiin.

 

* Tarvitseeko ihmetellä, että ruokamyrkytyksiä esiintyy?

 

 

Käsien saippuapesu ja mahdollisesti vielä desinfiointi tulisi toteuttaa ensimmäisenä ulkoa tultaessa kotiin/sisätiloihin, aina ennen ruoan käsittelyä ja valmistusta, aina käymälässä asioidessa, kylävierailulta lähtiessä, kättelyn jälkeen (etenkin epidemia aikana), ovenkahvojen ja erilaisten tartuntapintojen käsittelyn jälkeen ym.

 

Kynnet tulisi olla lyhyet ja siistit sekä tulisi käyttää henkilökohtaista kynsiharjaa, etenkin jos kynnet ovat pitkät. Ihon kunnosta ja puhtaudesta on pidettävä huoli. Käsien rasvaus tarpeen mukaan.

 

Tampereen yliopistollisesta sairaalasta infektiotautien dosentti ja osastonylilääkäri Jukka Lumio tuo esiin, että sairaalainfektiot ovat suuri ”kansantauti”.  Suomessa on vuodessa noin 50 000 sairaalahoitoon liittyvää infektiota ja niihin kuolee 5 000 potilasta. Suomessa sairaalainfektioiden kulut on vuodessa noin miljardi euroa. (Lumio 2004.)

 

Sairaalaan tullessaan potilas ei varmaankaan ajattele, että hänellä on viiden prosentin riski saada hoidon aikana infektio (tai jopa kuolla tämän johdosta). Yksi tärkein yksittäinen toimi infektioiden ehkäisyssä on henkilökunnan käsien desinfiointi. Kattavalla käsien desinfioinnilla ehkäistään bakteerien siirtyminen potilaasta toiseen erilaisten hoitotoimien yhteydessä. (Lumio 2004.)

 

Sairaalassa toimivat työntekijät omassa arviossaan tuovat esiin, että desinfioivat kätensä lähes täydellisesti (Lumio 2004). 

 

Tämä työntekijöiden näkökulma lienee valehtelua ja itsepetosta. Mikäli esimerkiksi sairaanhoitaja rohkenee huomauttamaan tai kommentoimaan kolleegansa heikkoa käsihygienian osaamistaan, tavoitteena toiminnan kohentaminen, niin tästä hyvästä voi interventoija joutua jopa esimiehen puhutteluun.

 

Interventiolle haetaan usein automaattisesti kielteinen defensiivinen tulkinta, joka on ”pomottelua” ”mikä se luulee olevansa” tämä kertoo erittäin huonosta yksittäisten henkilöiden ja ryhmien (osastojen) itsetunnosta. 

 

Mittaukset osoittavat, että edellä mainitunlaista käsidesifiointia tapahtuu enintään puolessa hoitotapahtumista. Tiedetään, että kehotus parannukseen, vetoaminen tai uhkailu eivät paranna tilannetta.  Käsien puhdistamisella lienee olevan ihmiselle psykologisia perspektiivejä ja yhtymäkohtia syyllisyydentunteisiin, nämä yhdessä voivat luoda alitajuista vastustusta. (Lumio 2004.)

 

Mitä vähemmän on henkilökuntaa, mitä vähemmän työntekijöitä on vakinaisessa virassa ja mitä suurempi osa työntekijöistä on epäpäteviä sairaalabakteerit leviävät sen nopeammin. Tästä näkökulmasta asiaa tarkasteltuna Suomen sairaaloiden tilanne on huono. (Lumio 2004.) 

 

Tämä oli näkökulma vuonna 2004. Tämän päivän tilanne on katastrofaalinen. Sairaala saattaa olla ihmiselle hengenvaarallinen paikka monesta näkökulmasta katsottuna, niin työntekijöille kuin hoidettavillekin. 

 

Tänä päivänä ei enää ole edes uusien työntekijöiden, sijaisten ja opiskelijoiden systemaattista työtehtäviin perehdytystä. ”Eihän meitäkään kukaan ole perehdyttänyt”, voi hoitohenkilökunta jopa tuoda esiin. 

 

* Tehdäänkö työtä yhä enemmän myös omista psykologisista tiedostamattomista lähtökohdista (jopa traumoista) ja

   tilanteista käsin?

 

Terveydenhoitoalalla uransa tehnyt hoitaja tuo esiin, että perehdyttämistä työpaikalla työhön ei enää ole. (Berg 2014.) Työnantajat ja työyhteisö rikkovat tällä brutaalilla toimintamallilla työturvallisuuslain 14 pykälää.

14 §
Työntekijälle annettava opetus ja ohjaus

”Työnantajan on annettava työntekijälle riittävät tiedot työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä sekä huolehdittava siitä, että työntekijän ammatillinen osaaminen ja työkokemus huomioon ottaen:

1) työntekijä perehdytetään riittävästi työhön, työpaikan työolosuhteisiin, työ- ja tuotantomenetelmiin, työssä käytettäviin työvälineisiin ja niiden oikeaan käyttöön sekä turvallisiin työtapoihin erityisesti ennen uuden työn tai tehtävän aloittamista tai työtehtävien muuttuessa sekä ennen uusien työvälineiden ja työ- tai tuotantomenetelmien käyttöön ottamista;

2) työntekijälle annetaan opetusta ja ohjausta työn haittojen ja vaarojen estämiseksi sekä työstä aiheutuvan turvallisuutta tai terveyttä uhkaavan haitan tai vaaran välttämiseksi;

3) työntekijälle annetaan opetusta ja ohjausta säätö-, puhdistus-, huolto- ja korjaustöiden sekä häiriö- ja poikkeustilanteiden varalta; ja

4) työntekijälle annettua opetusta ja ohjausta täydennetään tarvittaessa”. (L 23.8.2002/738)

Lähde

L 23.8.2002/738 Työturvallisuuslaki

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020738

 

Suomalainen terveydenhuolto ei tarvitse vihollista tuhoutuakseen, se tuhoaa itse itsensä. Se että ei perehdytetä – taikka tässä on puutteita – tulee esiin myös Metro-lehden  13.4.2016 uutisesta.

 

 

Myöhemmin valmistunut selvitys toi esiin, että likaisten neulojen käyttö Huslabissa oli seurausta mm. riittämättömästä perehdytyksestä ja inhimillisestä erehdyksestä. (Metro 2016).

 

Kliininen käsien pesuohje sairaanhoitajakoulutuksesta…

1. Säädä vesi käden lämpöiseksi

2. Kastele kädet kädenlämpöisellä vedellä

3. Annostele pesuneste

4. Hiero sormenpäitä toisen käden kämmentä vasten

5. Hiero kämmeniä vastakkain

6. Hiero sormia lomittain vastakkain

7. Hiero sormien välit käden selkäpuolelta

8. Hiero molemmat peukalot erikseen

9. Hiero sormia koukistettuna vastakkain

10. Huuhdo ja kuivaa paperipyyhkeellä

11. Sulje hana paperilla

 

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että oman terveyskäyttäytymisen laatu, tieto asioista ja näiden todellisesta luonteesta sekä elämäntavat infektiopuolustuksen parantamisessa ovat avaintekijänä tartuntatautien ennaltaehkäisyssä.

  

Alla olevassa linkissä tutkimustietoa siitä, miten banaanin proteiini suojaa mm. influenssavirukselta.

 

Tutkimus: Banaani proteiini voi tehdä virukset harmittomiksi.

http://www.hs.fi/tiede/a1446085581465?jako=e6f99854e8231cdb1e397981cb82873e&ref=fb-share

 

 

Allium cepa (sipuli)

Perinteisesti sipulia on käytetty vilustumisoireessa. Homeopaattinen Allium cepa auttaa vetisessä kovassa nuhassa, jossa nenästä tuleva erite kirvelee ja haavoittaa nenää. Silmät punertavat ja vuotavat mutta niitä ei kirvele. Myös heinänuhassa Allium cepaa käytetään menestyksellisesti. Kipua voi olla kurkussa ja rinnassa. 

 

Lähde

Kymmenen homeopaattisen aineen kotiapteekki ensiavuksi

http://www.ipsitilla.fi/Terveys/Homeopaattinen%20kotiapteekki.htm

 

Muut linkit

Arnica,  allergiaoireita, aivastelua, flunssaa? Apua homeopatiasta!

http://www.homeopaatti.com/itsehoito/flunssa-miten-homeopatia-voi-auttaa-flunssaan-ja-allergiaan

 

Allium Cepa

http://abchomeopathy.com/r.php/All-c

Stressi lisää myös suojaravinteiden ja vitamiinien tarvetta.

 

Stressiin luonnollinen apu B-vitamiineista

http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1398840583347

 

Suojaravinteista erinomainen Tri Tolosen kirjoitus alla olevassa linkissä

http://www.tritolonen.fi/artikkelit/136-suojaravinteet

 

TERVEYS SMOOTHIE IMMUUNIPUOLUSTUSTA VAHVISTAMAAN

 

100-150 grammaa mustaviinimarjoja (jäiset antavat pikantin maun)

5 kirsikkaa

1-2 kypsää kiiwiä

1 limetti

1 kypsä banaani

1 rkl Spelt kuitulisä

1-2 rkl Extra Virgin Avocado-öljyä

½ -1 kourallinen pinaattia (tai maun ja halutun notkeusasteen mukaan, kuten muitakin aineksia)

1-2 desilitraa kookos/mantelimaitoa/vettä

Sekoita kaikki ainekset käsiblenderillä tai tehosekoittimessa. Smoothie sisältää erityisen runsaasti muun muassa C-vitamiinia.

 

Tutkimusten mukaan C-vitamiini ehkäisee flunssaa. Cochrane-tutkijaverkoston katsauksen (2013) mukaan C-vitamiini voi puolittaa flussariskin kovan rasituksen aikana (ks. YLE-uutinen). Maratonjuoksijoiden ja sotilaiden flunssat vähenivät puoleen. Erityisesti kuntoilijat, urheilijat ja sotilaat voivat hyötyä C-vitamiinilisästä. (Tolonen 2013.)

 

Infoa

http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1846/2
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2655
http://www.vinkkilanluomutuote.fi/tasmaravinto_vihannekset.html

 

Lähteet

Berg S. 2014. Hoitaja puhuu suunsa puhtaaksi vanhustyön hoitokulttuurista. A-studio 20.1.2014.

Ehdin S. 2002. Itsensä parantava ihminen. (suom. Tuulikki Valta). WSOY. Helsinki

Hiekka S, Nowak A & Veistola S.2007.  Abi Biologia Otava Helsinki.

HS 2015. Tutkimus: Halaaminen suojaa flunssalta. Helsingin Sanomat 18.1.2015.

Keinonen T. 2004. Itsetuntemuksen opintokeskuksen luentomateriaalia. Helsinki.

Kurki R & Hely Pammo 2010. Tartuntataudit ja hoitotyön osaaminen. WSOYpro Oy Helsinki.

Leinikki P. 1998. Infektiotaudit. Teoksessa: Sairauksien ehkäisy. (toim.) Koskenvuo K & Vertio H. Duodecim. Helsinki.

Lumio J. 2004. Joka kolmas sairaalainfektio estettävissä käsihygienialla. Helsingin Sanomat 16.7.2004

Metro 2016. Huslabin neulasotku muutti käytäntöjä. 1.6.2016.

Mäkelä PH & Mäkelä J. 2000. Mikrobit ja tautien torjunta. WSOY/ oppimateriaalit, Helsinki.

Tolonen M. 2014. C-vitamiini ehkäisee ja lyhentää flunssaa ja parantaa suorituskykyä.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2655

Uhari M. Nuorti P & Lyytkäinen O. 2011. Infektioepidemiologia. Teoksessa Infektiosairaudet. Toim. Hedman K, Heikkinen T, Huovinen P, Järvinen A, Meri S & Vaara M. 2011. Kustannus Oy Duodecim.

Uutisia tartuntatautien lisääntymisestä.

Ilta-Sanomat toi esiin 5.9.2013: ”Turun tuberkuloosiepidemia laajenee: jo 12 sairastunutta”.

www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288596384553.html

Iltalehti toi esiin 6.9.2013 artikkelin: ”Turussa uusi keuhkotuberkuloosi tartunta. ”Kyseisen tapauksen osalta altistuneita on 27. Jane Marttila tartuntataudeista vastaava lääkäri”.

Helsingin Sanomat toi esiin 30.10.2013 ”Loiset piinaavat satoja lapsia”.”Kihomadot ja täit ovat yhä yleisiä. Helsinkiläisperheissä matoja on häädetty tänä vuonna jo kahdesti”.

MTV3 Uutiset toi esiin 3.11.2013 ”Myyräkuume tapaukset selvästi kasvussa”. Yli 620 varmistettua tautitapausta jo esiintynyt.

Helsingin Sanomat toi esiin 8.1.2014 ”Ennätysmäärä ehec-tartuntoja”. ”Suolistotulehduksia aiheuttavan ehec-bakteerin tartunnat kolminkertaistuivat Suomessa päättyneenä vuonna”.

MTV Uutiset toi esiin 4.8.2014 ”Historian pahin Ebola-epidemia käynnissä: yli puolet sairastuneista kuollut”.

Uusi Suomi toi esiin 5.8.2014. ”Poikkeuksellinen” epidemia Tampereella: Tartunnan voi saada missä vain.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/70988-poikkeuksellinen-epidemia-tampereella-tartunnan-voi-saada-missa-vain